Ljepotice kraljuju, a vino i domaća hrana stoluju
Od Zaprešića do Slovenije, dolinama Save i Sutle te vinskim bregim i šumama svi su uvjeti za ruralni turizam na visokoj razini. I po ekološkim karakteristikama i po ponudi finih vina i domaće hrane na samome mjestu gdje se proizvodi. Kola u tom smjeru gurkaju općinske i županiske vlasti, a vuku dobri gosdpodari-proizvođači, agilni poduzetnici i njihove udruge poput vinskog Trseka i općeangažiranog Ekoruristika.
Tako je bilo i na nedavnoj skupštini vinara, 9. Vinu u brdovečkoj čaši i svim eko-etno manifestacijama tijekom godine, a u vinogradima, podrumima, vinskim putima, stajama i siranama stalno se radi i uljuđuje proizvodnja i ponuda.
Na manifestaciji su sudjelovali vinari iz Slovenije (repnica Najger, Šekoranja, Turistična kmetija pri Martinovih) i Hrvatske vinari Brdovca, Marije Gorice, Dubravice, Pušće, Zaprešića, Bistre, Vivodine, Radoboja (Gašparinčić, Kosmat, Glogović, Crnić, Rihtar, Žniradić, Đurinski, Vrbanek, Eršek i mnogi drugi… ).
U sklopu programa održan je i Masterchef koji je vodio svjetski priznati kuhar gosp. Branko Ognjenović, a sudjelovale su dvije ekipe.
I ekipa – tri vinske kraljice Zagrebačke županije
II ekipa – Ivan Fiolić Fio, Davor Dretar Drele, Vid Balog.
U muzičkom dijelu programa sudjelovala je Valentina Žnidarić i grupa Arena.
Okrugli stol pod nazivom „Zašto i kako osnovati vinsku cestu” je održan u vijećnici općine Brdovec, u organizaciji udruge Ekoturistiko i TZ Savsko sutlanska dolina i brigi, moderator je bio gosp. mr.sc. Josip Kraljičković. Sudioničari okruglog stola koji su iznjeli svoja iskustva i odgovarali na brojna pitanja: Ivana Herceg, direktorica TZ Grada Jastrebarsko, Tomislav Tojčić, viši stručni savjetnik za vinarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, Darko Marečić, voditelj Službe turističke inspekcije – Područne jedinice Zagreb, Željko Suhadolnik, novinar i glavni urednik revije Svijet u Čaši, Velimir Korak, vinar, Plešivica, prvi predsjednik udruge Vinske ceste Zagrebačke županije, Roman Matjašič, pomoćnik voditelja Odjela, Odelek za javno gospodarske službe in gospodarske zadeve Općina Brežica, Slovenija, Tomše Franc, vinar vlasnik „Turistične kmetija pri Martinovih”, Slovenija.
Ideja i cilj nam je promicanje i razvoj ruralnog profila visoke razine i turizma birane ponude i sadržaja, rekla je na nedavnoj Brdovečkoj čaši predsjednica Ekoturistiko Mirjana Lipić, koja je u tu aktivnost uključila i propulzivnu obiteljsku firmu, te usmjerava djecu ističući primjere europskih država koje na sličnim (i skromnijim) prostorima bez mora ostvaruju puno veći turistički dohodak.
foto: Dražen Lipić, tekst i foto: Rajko Polić