Skip to content

Muzej suvremene umjetnosti: Plakati za izložbe

Plakati producirani za izložbenu aktivnost svjedoče o kontinuitetu djelovanja Muzeja i njegovoj povijesti od utemeljenja 1954. – isprva pod nazivom Gradska galerija suvremene umjetnosti (GGSU), potom Galerija suvremene umjetnosti (GSU) u sklopu Galerija Grada Zagreba (GGZ), a od 1998. kao Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

Dio je to izložbe koja je pod nazivom "Muzej u muzeju" bila prikazana u Kunstmuseumu u Bochumu prošle godine (23.5.2009. – 2.8.2009.) u sklopu suradnje na velikom međunarodnom projektu "Par lijevih cipela – provjera stvarnosti u istočnoj Europi".

Kroz seriju plakata mogu se iščitati raznovrsni programski sadržaji te sustavno komuniciranje institucije s javnošću, kao i dosezi grafičkog dizajna u Hrvatskoj.

Ovim izborom, koji zahvaća razdoblje 1957-2005, obuhvaćeno je četrdesetak izložbenih plakata, čiji su autori redom istaknuti hrvatski umjetnici – Ivan Picelj, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Dalibor Martinis i Igor Kuduz koji su tijekom proteklih godina svojim dizajnerskim radovima, plakatima i publikacijama stvarali vizualni identitet Muzeja. Bez obzira na izraženiju sklonost prema eksperimentu, novim medijima ili pak senzibilitetu za društvenu zbilju, svi autori, predstavljeni na izložbi, stvorili su visoke standarde plakatne umjetnosti koji su postali uzor ali i izazov za buduće naraštaje dizajnera.

Akademija-Art.hr