Skip to content

Margareta Vidmar: Rock`n roll from my neighbourhood

Izložba je organizirana, kao plod višegodišnje uspješne suradnje Galerije Anima (Srednja škola Ban Josip Jelačić u Zaprešiću) i Kluba Zaprešićana "Zapreščan".

U glazbenom programu otvaranja sudjelovali su učenici Srednje škola Ban Josip Jelačić, Juraj Markač, 2 a., Igor Pekija, 3.d i Josip Šuker, 1.e – glazbeni dio, gitara.

 
 
 
O autorici i radovima govorila je Ivana Tomić, akad. slikarica.
Prisutne je pozdravio potpredsjednik Kluba Zaprešićana "Zapreščan" Stjepan Katić.
Kroz program je vodila Zagorka Gligora, voditeljica galerije Anima.

Na otvorenju izložbe bili su prisutni, uz učenike i profesore i mnogi gosti iz kulturnog života Grada Zaprešića: Ivo Košir (predsjednik Kluba "Zapreščan") sa suprugom Ivankom Košir, Ivica Blažić, Zlatko Skledar, Davor Vuković, Mišo Vukadinović, Nada Nežić, Ljerka Vlahović i drugi.

Fotografije s otvaranja izložbe: Ema Šprem.

ROCK`N ROLL FROM MY NEIGHBOURHOOD – Vol. 2

Margareta Vidmar izložbom radova «Rock`n Roll iz mojeg susjedstva» otkriva svoju dušu umjetnice iskreno predane ljubavi prema bližnjem – toj šarolikoj skupini pojedinaca, koji pred nama izranjaju svaki iz svog labirinta sjećanja, čežnji, snatrenja i želja. Sve ih ipak povezuje neko zajedništvo, ta jaka ukorijenjenost i pripadnost ležernosti mlađe generacije, okružene šarolikim mnoštvom stvari što ih obilato nudi suvremeni svijet, glazbom koja se najbolje doživljava u druženju, sve od generacije iz vremena Beatlesa, pa do one Radioheada.

Generacija je to pred trajnim izazovom da krene u nove pustolovine, često nomadska, osviješteno slobodna i samosvojna, koja ne robuje svijetu materijalnih dobara, niti ju baš previše ne zanima njihov položaj u društvu. Nalazili se na samom rubu ili u centru, svejedno je, ako su okruženi prijateljima koji ih razumiju i sudjeluju u njihovim usponima i padovima, u njihovim snovima ili tugama.

Njezin je crtež direktan, čvrstih obrisa, neuljepšan i ponekad grub, boja je ekspresivna u svojim snažnim kontrastima, a psihologizacija portretiranih likova teži gotovo fotografskoj sličnosti, koja je suprostavljena višeslojnosti bogato izmaštane priče koja se poput nekog fantazmagoričnog stripa odvija na poleđinama slika – u obojenim kolažima pomno odabranih isječaka.

Naslovi slika, redovito na engleskom jeziku, preuzeti su od poznatih pjesama rock`n roll glazbe. Jer Margareta je globalni nomad. Ona svojim slikama hrabro korača kroz labirinte ljudskih duša, a ne libi se zaviriti ni u onaj mrskih joj kukaca – žohara, kao mračnog svijeta podzemlja. Sve je to igra, u planetarnom okruženju generacije njenih vršnjaka, a sva slojevitost dobro skrivene priče razotkriva se u prebogatim i prenapučenim pozadinama slika ispred kojih poziraju istaknuti – uglavnom centralno pozicionirani i dominirajući portreti i autoportreti – pred tim pozadinama gusto ispunjenim kolažiranim i naknadno obojenim isječcima iz novina i magazina, s poznatim likovima iz svijeta glazbe, filma, fantastike, erotike ili psihodeličnih iskustava nekih njenih prijatelja, koje su odslik kaotične svakidašnjice. Vlastiti svijet slikarica je vješto prikrila iza guste vitičaste crvene ograde, s velikim praznim nebom iznad nje, te kao da nam sa smiješkom upućuje pitanje – „znate li zapravo išta o meni?“.

Nada Vrkljan-Križić

Margareta Vidmar je rođena 1971. u Zagrebu. Godine 1992. počinje se baviti s umjetnosti. Završava Autorsku školu slikarstva Agora i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet. Bavi se slikarstvom, skulpturom, fotografijom i primijenjenom umjetnošću poput oslikavanja namještaja. Radi kao likovni terapeut s djecom s oštećenjima vida u Centru Mali dom. Od 1998. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Inicira i sudjeluje u socijalno, ekološki i terapijski orijentiranim umjetničkim projektima i akcijama. Član je HDLU-a.

Kontakt:
Margareta Vidmar
www.vidmar-art.net
mvidmar@net.hr

Teks recenzije i životopisa preuzet s

http://www.ss-ban-jjelacic-zapresic.skole.hr/index.php?group=2&doc=news&docid=73

Zagorka Gligora, prof.

zaga.gligora@gmail.com

akademija-art.hr