Skip to content

Ivan I. Leonidov u Beču

Ruski konstruktivizam koji je sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća pao u političku nemilost i koji je zamijenjen staljinističkim neoklasicizmom danas ponovno pobuđuje sve veće zanimanje međunarodne javnosti.
Izložba je koncipirana na temelju istraživačkog projekta “Mogući grad: Arhitektura Ivana Leonidova 1926.-1934.” četiriju sveučilišta (Moskva, Milano, Stuttgart i Delfi).

Rekonstrukcije i računalne konstrukcije tj. videomontaže prikazuju gdje bi se danas nalazili Leonidovljevi projekti tj. kako bi djelovali u današnjem gradskom kontekstu.

Najpoznatiji izloženi radovi Leonidova su zasigurno maketa Lenjinovog instituta (1927.) – jedna nerealizirana kuglasta građevina koja je već dosta rano demonstrirala Leonidovljev san o arhitektonskom dokidanju sile teže – nacrt za novu Palaču kulture (1930.) te skica nebodera na Crvenom trgu (1934.).

Ivan Iljić Leonidov je rođen 1902. u Tveru. Djetinjstvo je proveo na selu, gdje je radio kao pomoćnik crkvenog ikonografa. 1921. godine se upisao na Likovnu akademiju u Moskvi koju je kasnije zamijenio fakultetom arhitekture. U razdoblju od 1925. do 1927. je sudjelovao na mnogobrojnim natjecanjima te se već kao student odlučio za ruski Savez konstruktivista OSA.

Najaktivnije i najplodnije razdoblje Leonidovljevog stvaralaštva je bilo razdoblje od 1927. do 1930. Ruski Savez proleterskih arhitekata WOPRA početkom 1930. godine Leonidovljeve nacrte podvrgnuo oštroj kritici te je on bio prisiljen obustaviti svoju djelatnost.

Leonidov je nakon toga u okviru različitih organizacija sudjelovao na mnogobrojnim graditeljskim projektima diljem cijele Rusije, a nakon 2. svjetskog rata njegova stvaralačka moć ponovno oživljava te on izrađuje nacrte za različite projekte kao što se npr. grad budućnost, UNO-građevina i sl. Ivan Leonidov je preminuo 6. studenog 1959. u Moskvi.

Izložbu u bečkom Ringturmu-u možete pogledati od 10. ožujaka do 30. travnja ove godine.

Ivana Ćosić

ivana.cosic@compresspr.hr

akademija-art.hr