Skip to content

Markus Lüperz u bečkoj Albertini

Već godinama se Markus Lüpertz ubraja u najznačajnije međunarodno poznate njemačke umjetnike sadašnjice.
Umjetnik koji je rođen 1941. u Češkoj te se u dobi od sedam godina preselio u Njemačku je studij slikarstva apsolvirao u Krefeldu i Düsseldorfu.

Izložba u Albertini pruža retrospektivi pregled njegovog stvaralaštva od ranih 60-ih do današnjice.

Tri se centralne teme iz opusa Markusa Lüpertza nalaze u središtu ove prezentacije: “Njemački motivi”, aktovi i bavljenje sižejima klasične povijesti umjetnosti.Izložba obuhvaća stotinjak umjetničkih radova te 7 različitih verzija njegove nadaleko poznate skulpture “Dahne”.

Radovi s početka umjetničke karijere Markusa Lüpertza su zapravo nekakva vrsta sinteze između pop-arta i apstraktnog ekspresionizma.

U drugoj fazi stvaralaštva, od kraja 60-ih do sredine 70-ih godina 20. stoljeća, u njegovim radovima prevladava tipična njemačka ikonografija. Njegova serija “Njemački motivi” se bavi zapravo neprevladanim njemačkim nacionalnim patosom.
Jezgru izložbe sačinjava 15 monumentalnih radova na kartonu na kojima ovaj njemački umjetnik radi od 60-ih godina prošlog stoljeća te koji zauzimaju ključnu poziciju u stvaralaštvu Markusa Lüpertza.

Izložena djela obuhvaćaju cjelokupno stvaralaštvo njemačkog umjetnika, a posebna se pozornost pri tom posvećuje medijskoj različitosti koja prevlada u njegovom stvaralaštvu.

Ivana Ćosić

ivana.cosic@compresspr.hr

akademija-art.hr

Optimized by Optimole