Skip to content

Bečka “Secesija” postala svingerski klub

Umjetnik koji je već 2008. godine u okviru jedne od svojih umjetničkih instalacija u umjetnički muzej grada Kassela “Fridericianum” preselio jedan supermarket, jedan solarij i jednu teretanu, ovog je puta otišao korak dalje, i u bečku Secesiju na dva mjeseca preselio poznati svingerski klub “Elements 6”.

Büchel je zahvaljujući mnogobrojnim donacijama i sponzorima u Secesiji uspio detaljno rekonstruirati originalne prostorije ovog bečkog kluba. Klub je tijekom dana zatvoren, ali posjetitelji Secesije koji žele pogledati slavni Beethovenov friz najprije moraju proći kroz njegove prostorije.

No 21 sat klub svoja vrata otvara redovitoj klijenteli, što je zapravo i dovelo do ogorčenja predstavnika Slobodne strane Austrije (FPÖ) koji su pobunili protiv “financiranja grupnog seksa putem javnih sredstava i novca poreznih obveznika”.

Uprava secesija bila je spremna na ovakvu reakciju i kritike javnosti te je odmah opovrgla sve špekulacije, naglasivši da se Büchelov projekt financira isključivo od prodaje ulaznica za posjet svingerskom klubu, čime je Büchler zapravo i htio skrenuti pozornost na mogućnost iznajmljivanja viška prostora unutar kulturnih institucija, čime bi se ujedno riješio i problem oko sveprisutnog pomanjkanja sredstava za financiranje istih.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

akademija-art.hr