Skip to content

Izložba “Kajkavski motivi” Franje Kovačića

Kulturni centar Klanjec, Klanjec, Antuna Augustinčića 1

franjo kovacic 1

Kulturni centar Klanjec i Ogranak Matice hrvatske Klanjec, u suradnji s klanječkom Gradskom knjižnicom, priredili su u petak, 21. ožujka 2014 u 19:00 sati u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun Mihanović” Klanjec otvorenje izložbe slika Kajkavski motivi Franje Kovačića

“Kajkavski motivi izloženi u Klanjcu specifičan su izbor iz velikog broja njegovih crteža i akvarela, usredotočen i nadahnut kajkavskim krajevima i ljudima, Podravinom i Zagorjem. S razlogom: picok Franjo je 1972. postao klanječki zet, oženivši Goranu iz istaknute obitelji Iveković. Tako su se zavičajni Đurđevac i ženidbom prisvojeni Klanjec isprepleli na njegovom životnom putu, a u njegovim su se crtačim blokovima nizovi ravničarskih podravskih kuća počeli izmjenjivati sa zagorskim hižama i vedutama Varaždina i Maruševca, Velikog Tabora i Klanjca. ..” navodi u predgovoru prigodnog kataloga ove izložbe mr.sci. Davorin Vujčić, povjesničar umjetnosti, koji je i odabrao tridesetak Kovačićevih radova za ovu izložbu.

franjo kovacic 2

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Kumrovec” pod ravnanjem Rudolfa Tramišaka, a izložba ostaje otvorena do 18. travnja 2014.