Skip to content

„SLIKam”: Ekspresija pogleda

Sample Image

Slikarice na izložbi:
Ana Vidiček, Estera Fiket, Marija Kovačić, Miroslava Siemasz, Sonja Štor, Stanka Huzjak, Višnja Cerjanec, Višnja Vidmar, Zorka Džepina Bajić

Sample Image

Likovni postav: Ana Tomljanović, akad. slikarica

Ekspresija pogleda

Svojim dugogodišnjim umjetničkim radom slikarice dokazuju nepokolebljivu upornost u istraživanju i iskazivanju opsesije prema slikarstvu i slikarskim tehnikama. Njihovi interesi često se zadržavaju na motivima pejzaža, mrtve prirode, interijera i portreta kao novog izazova.
Tehnički lociraju svoje likovno djelovanje izričito bojama; akrilnim, uljnim, akvarelom i suhim pastelima. Slikarske su to kompozicije, strukturalno čvrsto utemeljene, rađene iz uklopljenih mrlja, ploha, jednostavnih poteza kista, kompozicijski i koncepcijski stvarane kromatskim i akromatskim namazima u službi složenijih formi, zanimljivo umnoženih mrlja, ploha i linija, stvarajući harmoniju slikarskog umijeća.
Ta zanimljiva, razumljiva simbioza doživljaja čiste prirode oko nas, otkriva sposobnost slikarica da impresionistički opažajno i ekspresionistički osjećajno elementarnom snagom i slikarskim umijećem predoče sigurnost u gradnji forme i cjelovitosti kompozicije. Paralelnim nizanjem linija i ploha, suprotstavljajući boje, postižu dinamičnost, a izmjenom intenzivnijih i blagih valera – ritam.
Slikaricama je svojstven tradicionalan pristup slikarstvu, iako se nazire sklonost prema modernom i suvremenom, slobodnijem izrazu.
S malo sredstava  i amaterskim gledištem postižu snagu kreativnog naboja. Slike autorica nose u sebi trag vremena i tradicije, ali i težnju za jasnoćom, upućujući na bitno.
Potrebnim stupnjem opisnosti, grade odmjerenošću svaki pojedini element unutar cjeline, istražujući i pronalazeći odgovarajuće odnose boja u kompoziciji.
Ustrajnim crtanjem i slikanjem slikarice naglašavaju strast za umjetničkim ishodištima izraslim na tisućljetnim uzorima  – starim majstorima.
Veselimo se novim izazovima i pomacima u slikarskom izričaju.
Ana Tomljanović

Sample Image

Likovna radionica „SLIKam"

U likovnoj radionici „SLIKam" (SLIKarice amaterke) okupljeno je 9 polaznica „Sveučilišta za treću životnu dob" Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Većina od njih počela je učiti abecedu slikanja 2005. godine – od crtanja olovkom, ugljenom, pastelima – do akrila i uljanih boja.
Pod vodstvom akademskih slikarica Petre Grozaj, prof. (2005-2008) iAne Tomljanović, prof., razvile su sebi svojstven „timski rad" pri kojem u skladnom druženju, uz uvažavanje savjeta i mišljenja profesora i kolegica, nastaju djela koja su prvenstveno iskazi ljubavi prema slikanju. Motive najčešće odabiru zajedno, znajući što kojoj odgovara i kako će se najbolje izraziti.
U petoj godini druženja kroz slikanje već se prepoznaju pojedini talenti i sklonosti određenim motivima. No, timski rad i radost stvaranja u grupi je ono što ih drži na okupu.
Sudjelovale su na 2 samostalne izložbe radionice i 4 skupne završne izložbe radova polaznika likovnih radionica „Sveučilišta za treću životnu dob".

Sample Image

Ana Vidaček
je rođena 1946. godine u Zaboku. Već u djevojačkoj dobi pokazivala je interes i talent za likovno izražavanje, ali po principu «treba se baviti nečim konkretnim», u doba školovanja za to nije imala podršku. Po umirovljenju otkrila je likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (POUZ). 2005. godine uključila se u likovnu radionicu prof. Petre Grozaj, gdje je upoznala divne ljude istih interesa. Sada slika u radionici „SLIKam" prof. Ane Tomljanović i druži se s istim ljudima. Ovo joj je drugo skupno izlaganje. Najviše voli izražaj akvarelom. Dok god joj slikanje pruža mir i zadovoljstvo, ustrajat ću u tom divnom hobiju.

Sample Image

Estera Fiket
je rođena 1937. godine. Završila je Višu školu za fizioterapeute. Polaznica je likovnih radionica POUZ-a u klasama prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na više skupnih izložbi.

Sample Image

Marija Kovačić
je rođena 1941. godine u Đurđevcu. Završila je Učiteljsku
školu i Pedagošku akademiju u Zagrebu. Polaznica je likovnih radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Pohađala je tečaj likovnog stvaralaštva u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj, Frane Radaka i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na završnim izložbama u Pučkom otvorenom učilištu.

Sample Image

Miroslava Siemasz
je rođena 1942. godine. Školovana je krojačica, a likovno se izražava od školskih dana. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Sample Image

Sonja Štor
je rođena 1947. godine u Bribiru (Crikvenica) ali ubrzo seli u Zagreb i tu ostaje. Završila gimnaziju, zaposlila se. Po umirovljenju krenula u POUZ-u na razne tečajeve i već nekoliko godina polaznik je likovnih radionica u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj, Ivana Ožetskog i Ane Tomljanović. Imala je nekoliko skupnih izložbi.

Sample Image

Stanka Huzjak
je rođena 1944. godine u Zagorju. Završila je ekonomski fakultet. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na jedoj samostalnoj, dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Sample Image

Višnja Cerjanec
je rođena 1951. godine u Karlovcu, gdje je završila srednju trgovačku školu. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Sample Image

Višnja Vidmar
je rođena 1947. godine u Zagrebu, gdje je nakon gimnazije završila Kemijsko-tehnološki fakultet. Odmah po umirovljenju 2005. godine, krenula je u „Sveučilištu za treću životnu dob", u okviru Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, na likovni tečaj u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj, Diane širić (akvarel) i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Sample Image

Zorka Džepina Bajić
je rođena 1945. godine. Ekonomski fakultet završila je u Zagrebu. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole