Skip to content

Robert Šimrak: Tea in Sahara

Udruga JAZZart predstavlja otvorenje izložbe Roberta Šimraka pod nazivom „Tea in Sahara" koje će se održati u sklopu programa Jazz&Art Time. Otvorenje će se održati 17. prosinca u 20h u Jazz Clubu, uz uvodnu riječ Željka Marciuša i gypsy swing Madiné Manouche Trio.

Po otvaranju nastupit će Dinko Stipaničev i njegov MADINÉ MANOUCHE trio. Zagrebački gypsy swing entuzijast okuplja svoje kolege i prijatelje, vrsne muzičare Maria Igreca na gitari i Nevena Šverka na violončelu koji će zasigurno napraviti pravu atmosferu za sve ljubitelje dobre glazbe, umjetnosti i ugodnog druženja!

"Na izložbi Tea in Shara, Roberta Šimraka u Jazz klubu po prvi puta biti će publici predstavljeno dvadesetak digitalnih slika i grafika različitih formata koje valja shvatiti kao osoban zapis s putovanja po Maroku, svojevrsnu umjetnikovu potragu za novim bojama, svjetlom, mirisima, zvucima i ugođajnošću sjeverozapada Afrike: licima, figurama, tajnovitim i skrivenim pogledima, gradovima, ulicama, Atlas-gorju, drugoj i drukčijoj kulturi, životu i geografiji. (…)

Inspiriran fusion albumom Anouar Brahema:  Le Voyage de Sahar,  Šimrak je poput romantičnog istraživača novih prostora u sebi i drugima, potragom za vlastitom potpunošću – slikarskim gralom ovjekovječio svoje bivanje u Maroku računalno generiranim slikama. Odražavajući se u pogledima, gestama, uobičajenim radnjama i običajima tamošnjih ljudi, Šimrak fantastično gleda, snima, miriše, šumi i sanja te transponira viđeno u računalne slike začudne fascinacije, i za autora, neuobičajene intimnosti. To se odražava u besprijekornoj Heramannovskoj strip-linearnosti, kadriranju, i teksturi dodira stvari, ljudi i predmeta; nestvarnom kolorizmu i kompoziciji s bezbroj skrivenih detalja, poruka, struktura i podstruktura u pozadinama kadrova. (…)
Nova Šimrakova boja i kolorizam u korelaciji su primjerice, sa bojama voća na uličnoj tržnici, pigmentom šarolikih začina, reklama na obojenim fasadama, ili sutonom na ulicama Marrakecha (…)."     
Željko Marciuš, iz predgovora

Udruga za promicanje jazz glazbe i kulture – JAZZart

info@jazzart.hr

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole