Skip to content

Željko Lolić u Galeriji ZILIK


Treći milenij
Prigodom sedmog samostalnog izložbenog predstavljanja karlovački likovni autor Željko Lolić, izlaže djela koja se izravno nadovezuju na dva ciklusa crteža nazvana Tema stabla i Gravire vremena koji su prije tri godine bili postavljeni na izložbi održanoj u Zorin domu. Nikola Albaneže je u predgovoru te izložbe istakao da je Lolić kroz spomenuta dva paralelna ciklusa potvrdio svoju vezanost uz prirodu i sjećanja. Ova tvrdnja potvrđuje se i u najnovijim radovima, što govori o Lolićevoj snažnoj fokusiranosti tijekom proteklog perioda. Ustrajnost u promišljanju teme urodila je i nekim novim mogućim čitanjima Lolićevih radova. Ova nadgradnja plod je izuzetne tehničke discipliniranosti, a odnosi se na približavanje ključnih pojmova prirode i sjećanja i njihovo spajanje u obuhvatnije slike vremena.

Sample Image

Bitna razlika između vremena prošlog (mrtvog, tihog i blistavog) i vremena sadašnjeg (živog, bučnog i rastrganog) naglašena je, kao i u ranijim radovima, dvojakim tehničkim pristupom. Likovne kompozicije kojima ostvaruje patinu prošlosti i priziva baštinu drevnih civilizacija izrađuje tušem otiskujući različite teksture na podlogu. S druge pak strane motiv stabla kao traga vremena u nastajanju poprimio je izrazite antropomorfne osobine. Riječ je o slobodnim likovima nastalim nanošenjem i raspuhivanjem tuša po podlozi. Ovim dinamičnim likovnim kompozicijama Lolić spoznaje i čini vidljivom trenutnu, mnogoliku sadašnjost, isprepletenost i umreženost nebrojenih realnih i virtualnih svjetova. Lolićeve slike vremena doživljaji su s introspektivnog putovanja, a pred promatrača donose ozračje grandiozne prolaznosti vremena koje nam je dano.

Sample Image

Lolićev likovni izričaj je odmjeren, hermetičan u svojoj strogoj tematskoj određenosti. Kakrakterizira ga naglašena kreativna koncentracija i htijenje za stvaranjem što izražajnije, čvršće, jezgrovitije likovne kompozicije. S jedne strane monumentalnost, s druge pak vitalnost Lolićevog stvaralaštva plod je introspektivnih vizura, kojima nije cilj svidjeti se nego doživjeti bit stvari. U kontekstu dnevnog ritma u kojem svi živimo preplavljeni vizualnim i verbalnim informacijama, likovno stvaralaštvo za Lolića je postalo autentični način spoznavanja.

Antonija Škrtić, prof.

Sample Image

Željko Lolić je rođen 1936. godine u Ličkom Javorniku. U Karlovcu živi od 1948. godine. Diplomirao je grafički dizajn u Školi za primjenjenu umjetnost u Zagrebu u klasi prof. Vilka Selan Glihe 1961. godine. Radio je kao crtač i grafički dizajner u tiskarama i izdavačkim poduzećima u Karlovcu i Zagrebu. Danas je u mirovini i živi u Karlovcu.

Izložbe
1971. Krapina, Dom kulture, ulje na platnu
1972. Karlovac, Zorin dom, crteži i slike
1978. Karlovac, Zorin dom,ulje na platnu,
1985. Karlovac, Zorin dom, ulje i crteži
2005. Karlovac, Gradski muzej, crteži
2006. Karlovac, Zorin dom, crteži
2009. Karlovac, Galerija ZILIK, crteži  

Suzana Rupčić
domvladimirnazor@gmail.com

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole