Skip to content

Mimmo Paladino: Grafički opus

Muzej suvremene umjetnosti Istre od 12. 12. 2009. do 17. 01. 2010. godine priređuje u prostoru Stare tiskare, Sv. Ivana 1/II u Puli izložbu grafika čuvenog talijanskog slikara Mimma Paladina.

Mimmo Paladino rodio se 1948. godine u mjestu Paduli kraj Beneventa gdje i danas živi i radi. Krajem 1970-tih bio je među začetnicima svjetski izuzetno značajnog povratka slikarstvu kojeg je na Biennalu u Veneciji 1980. godine, pod nazivom TRANSAVANGARDA, inaugurirao talijanski likovni kritičar Achille Bonito Oliva, Osnivači jednog od najznačajnijih likovnih pravaca suvremene umjetnosti druge polovice proteklog stoljeća osim Mimma Paladina bili su još Sandro Chia, Francesco Clemente, Enzo Cucchi i Nicola De Maria.

Osim slikarstva Paladino se služi svim umjetničkim tehnikama, a od 1979. intenzivno se počinje baviti grafikom, koja mu uskoro postaje primarnim poljem interesa.
Početkom 1980-tih počinje realizirati i prve skulpture.
Godine 2008. u Muzeju Ara Pacis u Rimu realizirao je veliku ambijentalnu instalaciju s glazbom Briana Ena. Iste godine Sveučilište u Luganu dodijelilo mu je počasnu diplomu iz arhitekture, a u lipnju te godine otkriven mu je na Siciliji veliki spomenik Porta di Lampedusa – Porta d’ Europa, posvećen uspomeni iseljenika poginulih na moru.
Izložbu velikih formata iz grafičkog opusa Mimma Paladina koju će sada vidjeti i pulska publika priredio je talijanski likovni kritičar Enzo Di Martino, a predstavljena je ranije u muzejima suvremene umjetnosti u Buenos Airesu, Braziliji, Rio de Janeiru i Limi. Europska turneja ove izložbe započela je ljetos u Piranu (Obalne galerije), a potom u Muzeju suvremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.
Izložba sadrži trideset reprezentativnih grafika velikih formata koje je umjetnik ostvario u razdoblju od 1992. do 2007. godine u različitim kombiniranim tehnikama.
Muzej suvremene umjetnosti Istre ovom izložbom nastavlja svoje međunarodno djelovanje, a posebna nam je čast što je to prvo i za sada jedino samostalno predstavljanje opusa ovog istaknutog međunarodnog umjetnika u Hrvatskoj.

Mladen Lučić
msui.luc@gmail.com

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole