Skip to content

Olujno jugo čupalo stabla

oluja

Ciklonalni vrtlog koji je jutros udario srednji Jadran napravio je velike probleme na šibensko-kninskom području, a na cijelom području Županije prevladavaju iznimno nepovoljne vremenske prilike, uz jak vjetar i oborine

Na cijelom području Šibensko-kninske županije prevladavaju iznimno nepovoljne vremenske prilike, uz jak vjetar i oborine.

Jako jugo koje puše od sinoć, jutros je mjestimično dostizalo brzinu i do 84 kilometra na sat, koliko su mjerni aparati zabilježili na rogozničkom području. Vjetar je jutros silinom udara lomio grane i čupao stabla na šibenskom području, a intervenirale su i gradske komunalne službe.

Vjetar je iščupao nekoliko stabala u naseljima Vaćane i Tribunj, a granu koja se odlomila sa stabla pokraj šibenske sportske dvorane na Baldekinu uklonili su djelatnici šibenske gradske tvrtke Zelenilo d.o.o. Šibenska gradska uprava sve je svoje službe stavila u pripravnost.

Iz Ureda gradonačelnika napomenuli su kako je vozilo Vodovoda i odvodnje d.o.o. za odčepljivanje šahtova od jutros na terenu i otklanja neprilike koje su stvorile obilne oborine.

Olujno jugo stvorilo je velike probleme u trajektnom i katamaranskom prometu u srednjoj Dalmaciji. Isplovljavanje trajekta Zadar iz splitske gradske luke u pravcu Visa, predviđeno danas u 11 sati, kasnilo je gotovo dva sata zbog dodatnog ukrcavanja goriva, a trajekt Tin Ujević po isplovljavanju iz splitske luke u smjeru Starog Grada na Hvaru vratio se u splitsku luku zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru nakon što je već bio doplovo do Šolte.

Olujno nevrijeme koje je tijekom jutro zahvatilo sinjsko područje prouzrokovalo je štetu na električnim vodovima, oštetilo stoljetni hrast na rubnom dijelu grada, grane su padale po kolniku, a štete je pretrpio i jedan ugostiteljski objekt i osobno vozilo.

Olujno jugo je lomilo grane i električne vodove tako su Sinjani i Otočani pola sata bili bez struje. Naletima jakih udara vjetra nije odoljelo ni jedno od najstarijih stabala u Sinju, Bokin hrast, čija se starost procjenjuje na 180 godina.

Dio hrasta pao je na ugostiteljski objekt i oštetio jedan osobni automobil. Odlomljene grane razasule su se i po kolničkom traku državne ceste D1. Brzom intervencijom sinjskih vatrogasaca i nadcestarije granje je uklonjeno, a promet se odvijao jednim kolničkim trakom. (Foto: pixsell, HRT)