Skip to content

Neda Pavić: Riblji poliptih

Pogledajte galeriju Nede Pavić!

Sample Image
Sa otvorenja izložbe: Stanko Špoljarić, Neda Pavić, Josip Držaić i Vlasta Knezović

Sample Image
Sa otvorenja izložbe

Sample Image
Sa otvorenja izložbe

Pogledajte galeriju Nede Pavić!

Radovi: Riblji poliptih

Sample Image

Premda Neda Pavić i dalje njeguje kontinuitet posvojenih tema, u posljednje vrijeme posvetila se životu podmorja, ribama. Nastao je vrlo dojmljiv ciklus osebujnog rukopisa, s djelima prepoznatljivog stila.

Sample Image

Ukoliko je ranije formu gradila mjerom realistične opisnosti u slikovitim ribama primijenila je razložnu stilizaciju. Ribe su postale sastavni dio prepleta mrežastog karaktera, dovedeno do plohe, s naglašenim obrisnim linijama.

Sample Image

Jaki grafizmi osnova su skladanja riboidnih, eliptoidnih formi, s linijama koje određuju dinamiku kompozicije. Neda je  maštovitim rješenjima postavila ribe u kadar slike, mijenjajući usmjerenja, gustoću nakupina vibrantne površine, te same akcente prikaza. Od ravnomjernosti rasporeda do napetosti pojedinih oblikovnih partija.

Sample Image

Odmjerenost je dovela i do ornamentalnosti rasporeda, pravilnog ritma sastavnica, potvrđenog ili negiranog vrijednostima boje. Primjenjena paleta udaljena je od oponašanja kromatike riba i  intenzivirana je sukladno Nedinoj kolorističkoj osjetljivosti. A ona se otvorila blistavosti boje u tvorbi pojedine ribe, i čitavog jata.

Sample Image

Sloboda kromatskog nasuprot čvrstoći konstruktivnog rastera slike. Siluete definiraju forme, a boje sugeriraju moguće kretanje. U scenama s utkanim vitalitetom i slutnjom bogatstva ispod površine mora, Neda Pavić pomirila je prividne suprotnosti, one između reda i bujanja života.

Sample Image

Našla je svoju formulu. Ljepotu slike. Proizašle iz talenta, zanosa i ljubavi spram rodnom kraju. I tu se priča privremeno zatvara. Sadržajno i emotivno. Dakako s novom perspektivom stvaranja. Za koji je poticaj i ova izložba.

Stanko Špoljarić

Sample Image

Neda Pavić je rođena u Zadru, gdje je završila i gimnaziju. Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu. Zarana je pokazala sklonost za slikanje postupno razvijajući svoj likovni talent, osvajajući svoj prostor u umjetničkom životu. Ljubav prema rodnom Zadru, Dalmaciji, moru i brodovima, a potom Zagrebu, ljudskom liku i prirodi uopće, nadahnjuje njeno slikarstvo.

Radi u više slikarskih tehnika, od kojih prevladava ulje na platnu, a slika i u tehnici akvarela, acrilica i pastela. Povremeno slika na staklu i radi u glini, educirala se za ikonopis, pa povremeno radi i ikone. Do sada je izlagala na brojnim skupnim izložbama, te na više od 30 samostalnih izložbi, koje su sve bile pretežno humanitarne.

Samostalno je najviše izlagala u Zagrebu, a potom diljem Hrvatske, u Zadru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Sisku, Vukovaru, Biogradu na moru, Jastrebarskom, Delnicama, Križevcima, Đurđevcu, Sukošanu kod Zadra i drugdje, kao i u BiH.

Sample Image
Neda Pavić

Sudjelovala je na brojnim slikarskim kolonijama od Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Zagorja, Jastrebarskog, Velike Gorice, te Neuma i Kiseljaka kod Sarajeva (BiH). Brojne svoje radove ostavila je kako na brojnim slikarskim kolonijama, tako i donacijama u razne humanitarne svrhe (pomoć zlostavljanoj djeci, pomoć bolesnoj i hendikepiranoj djeci, pomoć hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracionih logora u Vukovaru, pomoć Udruzi Hrvata u Vojvodini, pomoć Hrvatskoj vojsci, pomoć bolnicama, za aktiviste Crvenog križa, za gradnju srednjoškolske sportske dvorane, za školovanje obrtnika – Obrtnička komora, za pomoć u tiskanju mnogih monografija, za rad nekih udruga za zaštitu životinja itd.). Njezina djela nalaze se u privatnom vlasništvu u Americi, Australiji i diljem Europe.

Neda Pavić se duži niz godina bavi i pisanjem pjesama, koje do sada nije objavljivala, a koje su čitane na radiju i na izložbama.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Zadar i Hrvatskog  likovnog društva u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu,

Sample Image

Sample Image

Sample Image

More i ja

Sjedeći na žalu
postala sam morska
slana i plava
postala sam riba
pjena od pijeska popijena
i od vala odvučena
u dubine morske
A ako me ostave sva moja mora
i na sprudi ostanem
vapijuć´ za vodom
osušit ću se i kost postati
k´o što s ribama biva za nevremena
žaleć´ što i za života
riba nisam bila.
Neda Pavić

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Dizajn: portal Akademija-Art
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, prosinac 2009. godine
Galerija SUNCE
URIHO, Zagreb, Av. Marina Držića 1
tel: 01 6184-200 / 113
Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan!
Optimized by Optimole