Skip to content

Varaždin: NAJ

Sample Image

Najmanji, najvrjedniji, najkorisniji, najstrašniji, najljepši… značajke su predmeta odabranih za izložbu pod naslovom NAJ u Gradskom muzeju Varaždin, koja se u prostoru palače Herzer, otvara 3. prosinca ove godine. Izložba se priređuje u sklopu obilježavanja 800. obljetnice ustoličenja Varaždina kao slobodnoga i kraljevskoga grada, a obuhvaća izloške iz fundusa Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog i Etnografskog odjela te Galerije starih i novih majstora.

Autori izložbe su muzejski savjetnici u varaždinskome muzeju: Ljerka Albus, Mirjana Dučakijević, Miroslav Klemm, Magdalena Lončarić, Marina Šimek i Spomenka Težak.

Sample Image

Prema predmetku "naj", idejnom kriteriju odabira eksponata, za tu je prigodu izdvojeno gotovo 150 najraznovrsnijih predmeta, okupljenih u šaroliku prezentaciju, koja posjetiteljima ujedno može dočarati sliku svega onoga što se u Muzeju čuva. Mnogi od njih nose epitet najljepših i najvrjednijih i uglavnom se nalaze u stalnim postavima, no kako je većina ipak dosad bila vrlo rijetko ili gotovo nikada izložena u javnosti, ovo je iznimna prigoda da ih publika vidi.

Sample Image

Među potonjima tako su, primjerice, palčenice, "alat" varaždinskog krvnika iz 17. stoljeća, najokrutniji predmet u muzejskoj zbirci, zatim brglec, najprirodniji oblik dječje igračke, najmanje cipele, zapravo diplomski uratci varaždinskih postolara, stolac-toalet za stare i bolesne osobe kao najfunkcionalniji predmet u fundusu i mnogi drugi.

Sample Image

Kao jedan od posebnih kurioziteta ističu se negativi varaždinskoga fotografa Bogumila Imenšeka s prikazom akrobacija Artura Strohs-chneidera. Taj je svjetski poznati ekvilibrist 1930. godine pred zapanjenim Varaždincima izvodio vratolomije na žici razapetoj preko glavnoga gradskog trga, što je ostalo zabilježeno kao jedan od najneobičnijih događaja u Varaždinu.

Anita Peričić
anita.pericic@gmv.t-com.hr

Akademija-Art.net