Skip to content

Izložba “Maria Lactans”

 

 koja obuhvaća umjetnička djela nastala u rasponu od starog Egipta sve do moderne.
"Stoljećima je bilo posve normalno prikazivati dojilje" kaže direktor muzeja Bernhard Böhler, čiji će muzej do 27. veljače 2009. godine prikazati preko 70 umjetničkih djela iste tematike.

Sample Image

Pri tom se ne radi samo o Djevici Mariji. Na samom se početku izložbe nalazi naime egipatska božica Isis koja doji svog sina Horusa i koja ujedno označava i sam početak simbolike majčinskih grudi. Mnoga se kasnija kršćanska djela nadovezuju upravo na ovakve drevne preteče.

Sample Image

U kršćanstvu je pak čin dojenja drugačije interpretiran. Dojenje Isusa Krista je naime označavalo njegovu čovječnost i povezanost s ovozemaljskim životom. 

Sve do 19. su se stoljeća mnogi poznati umjetnici poput austrijskog slikara Ferdinanda Georga Waldmüllera bavili ovim motivom. Na izložbi se tako mogu vidjeti i djela Lucasa Cranacha starijeg, Ernsta Fuchsa te Pabla Picassa koja obrađuju istu tematiku.

Sample Image

Posljednjih desetljeća ovakvi prikazi dojilja sve češće postaju i oružje zagovornika dojenja, te je tako i ova izložba organizirana na poticaj bečkog pedijatra i osnivača službe za zaštitu djece, Hansa Czermaka, koji i sam posjeduje značajnu zbirku umjetnina na istu temu.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net