Skip to content

Sindikati najavili referendum o općoj blokadi

sindikati

Opća blokada hrvatskog obrazovnog, zdravstvenog, carinskog sustava te ostalih javnih i državnih službi mogla bi postati stvarnost. No za blokadu, sindikalni vođe moraju dobiti potporu članova

Opća blokada hrvatskog obrazovnog, zdravstvenog, carinskog sustava te ostalih javnih i državnih službi mogla bi postati stvarnost. No za blokadu, sindikalni vođe moraju dobiti potporu članova. Hoće li je dobiti znat će se nakon referenduma, koji je u posljednje vrijeme postao trend u Hrvatskoj.

Sindikati javnih i državnih službi za sutra su naime, najavili početak referenduma na kojem će svoje članove pitati jesu li za blokadu cijelog sustava državnih i javnih službi. Istovremeno traže i hitan sastanak s Vladom na kojem bi pokušali riješiti socijalni spor vezan uz smanjenje plaća i snižavanje cijene rada.

“Ukoliko se vlada ne odazove ili na sastanku ne uspijemo usuglasiti naše stavove o izlasku iz socijalnog spora, mi ćemo nastaviti sa svim onim akcijama za koje će nam naši članovi dati mandat”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Branimir Mihalinec.

Ukoliko krenu u opću blokadu, a država im pritom nametne radnu obvezu, borit će se na međunarodnoj razini. Predsjednik Matice sindikata, Vilim Ribić kaže kako bi to bilo nasilje nad pravima za štrajk te da će, ukoliko do toga dođe, svoju borbu nastaviti na sudu.

Rezultate referenduma objavit će u petak, a u subotu, na dan izborne šutnje, namjeravali su organizirati novi prosvjed. Međutim, od njega su odustali. Naime, upravo zbog izborne šutnje obratili su se Državnom izbornom povjerenstvu koje im je poručilo da prosvjed mogu održati, ali bez spominjanja Vlade i njenih članova. To ih je toliko pogodilo da je Mihalinec najavio kako će pomno pratiti što mediji pišu u subotu i na dan izbora.

“Nađemo li riječ vlada, nađemo li ime nekog ministra, sukladno odluci DIP-a pokrenut ćemo tužbu za kršenje izborne šutnje i tražiti kaznu koja se kreće od tri tisuće do 500 tisuća kuna”, kaže Mihalinec. (Foto: Tomislav Šušić, Soundset.hr)