Skip to content

Josipović: Zabrinjava me što smo sve stariji i što nas je sve manje


Nakon objave podataka iz popisa stanovništva predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako ga zabrinjava to što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje

Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska, naglasio je Josipović, izrazivši nadu da će popis biti poticaj da se o njemu razmisili.

Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava te pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija S predsjednikom uz kavu.

Zanimljiv mu je, kazao je, podatak prema kojem je katolika 90-ak posto, a agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto. Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi, ocijenio je predsjednik.

Josipović je komentirao i pad kreditnog rejtinga Hrvatske. Rekao je kako će se zbog toga pogoršati uvjeti poslovanja, a kreditne linije potencijalno će biti skuplje. Pad rejtinga ozbiljno je upozorenje da se mora nastaviti s reformama i mislim da se Vladu mora podržati u reformama. Dapače, ne samo podržati nego i tražiti i više i upornije da se reforme provedu, naglasio je.

Svoj odnos s premijerom Zoranom Milanovićem ocijenio je vrlo dobrim. Često se čujemo, vidimo, raspravljamo o onim temam koje su zajedničke i uglavnom se slažemo, rekao je Josipović, opovrgnuvši medijska nagađanja da se s ministrima sastaje u tajnosti.

Za registar hrvatskih branitelja kazao je kako je to lista časnih ljudi koje se nitko ne smije ni sramiti, a još manje bojatiMislim da su svi strahovi ishitreni, ustvrdio je predsjednik. Složio se i s komentarom slušatelja kako bi se trebao objaviti i popisa partizana. Ja bih tu časnu listu objavio. U mojoj obitelji ima jako puno tih imena, ja sam na njih ponosan i volio bih da se ta lista objavi, poručio je.


Izvor: HRT