Skip to content

Jela koja jačaju imunitet, jela za sportaše i Daruvarske parove

Jela za zdravlje

Daruvarski ugostitelji u sklopu projekta  “6-i elementi”, već dvije godine nude: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove.

Ove godine, ponuda je obogaćena i pićima na bazi ginka te jelima s lokalnim lješnjacima i sirevima. Nova jela su objedinjena u temi Gurmanske čarolije za kosti i zglobove. Kako bi jela pridonjela bržem oporavku osoba koje dolaze u Daruvar na rehabilitaciju koštano-zglobnog sustava, recepture su kreirane u suradnji s nutricionistima.

U Daruvaru može se  primjerice kušati: Skutu s medom i lješnjacima; Rolice od skute i šunke, sireve s medom i lješnjacima; Krem juhu od špinata s topljenim sirom i lješnjacima; Grilani kuhani sir i škripavac; Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka uz krumpir kuhan s ginkom;  Pureću rolicu punjena šunkom i sirom; Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom; Gulaš s knedlama od lješnjaka; St. Patrick palačinke s ginkom; Kolače od lješnjaka… U ponudi su i brojne druge delicije za goste koji su u Daruvarske toplice došli na rehabilitaciju ili jednostavno brinu o svome zdravlju.

Pod jelovnikom Daruvarski parovi, “6-i elementi” sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom, cijeđenim sokovima i domaćim jogurtom. BBQ rebarca se tako nude uz Staročeško pivo; Gulaš od divljači i dizane knedle na pari uz tamno pivo „Stout”, a Svježi šaran pohani u pivskom tijestu s 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano, Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači nudi se s domaćim jogurtom. a Tačkrle s pekmezom od šljiva sljubljene su s Pelinkovcem ginko.

Daruvar je dom dva stabla ginka koja su među najstarijima na svijetu. Ginkgo biloba poboljšava cirkulaciju i pridonosi zdravlju mozga, a čaj od ginka i Pelinkovac ginko koji je lokalni proizvođač Wise grus osmislio za svoj grad.

“Projekt 6-i elementi” provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s  Gastronautima i daruvarskim ugostiteljima iz objekata:  Black&White, Queen, Little Italy Pub; Orijent; Srce; Taverna i Terasa. 

Na edukaciji ugostitelja su uz voditeljicu projekta Karin Mimicu iz Gastronauta, ove godine sudjelovali i mag nutr. Diana Gluhak Spajić, chef Dragan Visković i certificirana kušačica sireva i autorica stručnih tekstova o sirevima Marina Selak.

Znanje stečeno na radionicama, pretočeno je u ponudu daruvarskih restorana.

Naziv projekta “6-i elementi”, inspiriran je činjenicom da je Daruvar grad poznat po svojim termalnim izvorima i zdravstvenom turizmu,na svijetu,  grad je vrhunskih vina i craft piva, a sve to u svojoj ponudi objedinjuju  daruvarski ugostitelji –” 6-i elementi”.

U projekt “6-i elementi”,su i proizvodi lokalnih proizvođača:  destilerije Wise Grus, Pivovare Daruvar, Pčelarstva Daruvar, OPG JarešSirane Biogal, Vinarije Daruvar i Ribnjačarstva Končanica.

Što sve nude daruvarski “6-i elementi”:

Fast Food BLACK & WHITE

Za jačanje imuniteta:
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci – preporuča se i za sportaše

Okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka 

Za sportaše:
Sportilja – tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Khachapuri sa tri sloja sira

Daruvarski parovi:

Black smash burger sa grilanim kuhanim sirom uz Staročeško pivo

Ginko

St. Patrick palačinke s ginkom

Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji pridonose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.

Restoran QUEEN

Za sve koji se bave sportom, preporučaju se jela puna proteina i vlakna:

Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)

Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Rolice od skute i šunke, sirevi s medom i lješnjacima

Grilani škripavac s pečenim paprikama

Kolač od lješnjaka i malina

Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima uz kojeg se predlaže 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.

Ginko

Čaj od ginka; Pelinkovac ginko

Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.

Restoran LITTLE ITALY PUB

Sportašima posebno se preporuča:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Skuta s medom i lješnjacima

File lososa iz krušne peći s krumpirima i povrćem

Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom

Daruvarski parovi:

BBQ rebarca i Staročeško pivo

Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka; Pelinkovac ginko

Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, jelima iz krušne peći .

Restoran TERASA

Za sportaše posebno se preporuča:

Wok – okoštani pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Grilani kuhani sir na posteljici od rikole, matovilca i zelene salate, začinjeno s tostiranim lješnjacima uz marmeladu od marelice; ginko čaj s medom i limunom

Daruvarski parovi

Okoštani pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar

*Tradicionalna jela češke kuhinje:

Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo „Stout” Pivovare Daruvar

Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Ginko pelinkovac Wise Gruss

Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka; Pelinkovac ginko

Kavana SRCE

Jelo koje jača imunitet:
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom

Za sportaše uz jela s grilla i pohana, preporuča se:
Sportska salata sa sjemenkama

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata

Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem

Daruvarski parovi:
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg se predlaže 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje se predlaže 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.

Ginko – za bolju citrkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka; Pelin s ginkom

Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.

Restoran TAVERNA

Za sportaše posebno se preporuča:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Meni 1

Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima

Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič

Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka

Meni 2

Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama

Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima

Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća.

Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana uz 5th ELEMENT ABA, American blond pivo

Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka; Pelinkovac ginko; ginko u dva jela

Zdravljak ORIJENT
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe

Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove

Cheesecake s domaćim sirom

Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje

Čaj od ginka
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.