Skip to content

Beč je domaćin prvog Svjetskog prvenstva u vožnji tramvaja

Kako je najavio gradonačelnik austrijskog glavnog grada Michael Ludwig, prvo Svjetsko prvenstvo u vožnji tramvaja održat će se u Beču 2025. godine. Vozači i vozačice bečkih tramvaja trenutačno se pripremaju za nadolazeće Europsko prvenstvo u Frankfurtu

Sandra Knežević

Još od 2012. godine vozači i vozačice iz različitih europskih gradova pokazuju svoje vještine na godišnjem natjecanju, Prošle je godine tim bečkog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien osvojio naslov europskog prvaka, a trenutačno trenira za nadolazeće prvenstvo koje će se održati 14. rujna u Frankfurtu. Na Europskom prvenstvu vozači i vozačice natječu se u različitim disciplinama kao što su vožnja preciznosti, vožnja spretnosti, hitno kočenje i „tramvajsko kuglanje“ – natjecanje u kojem tramvaju guraju velike kugle u smjeru čunjeva i pokušavaju ih oboriti. Osim uzbudljivih natjecanja vozači i vozačice imat će priliku za razmjenu iskustava i umrežavanje s natjecateljima iz cijele Europe.

Beč je već bio domaćin Europskog prvenstva 2015.

Beč je već bio domaćin Europskog prvenstva 2015. godine, a deset godina poslije, austrijska će metropola ugostiti natjecatelje iz cijelog svijeta. Bečki gradonačelnik Michael Ludwig istaknuo je prilikom objavljivanja te vijesti, kako je Beč grad s najvišom kvalitetom života na svijetu, čemu znatno pridonosi i javni prijevoz. „Zato me posebno raduje što ćemo sljedeće godine ugostiti vozače i vozačice tramvaja iz cijelog svijeta“, rekao je.

Službeni poziv na ovaj događaj bit će upućen početkom sljedeće godine. Prema riječima bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga i predsjednice uprave bečkog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien Alexandre Reinagl, već postoji interes timova iz Južne Amerike, jugoistočne Azije te Afrike. Na natjecanju će sudjelovati 25 timova, a vozila odnosno tramvaje koje će ekipe koristiti osigurava domaćin prvenstva.

Wien veranstaltet 2025 erste Tram-Weltmeisterschaft
Optimized by Optimole