Skip to content

“Ars Eugenium” o dvorcu u Bilju – knjiga koja predstavlja buduću obnovu dvorca Eugena Savojskog

“Ars Eugenium – atraktorskom biseru ususret” autorica Jasne Horvat, Josipe Forjan i Ivane Plaščak. Knjiga je nastala kao rezultat interpretacijske studije u sklopu projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu  Dvorca Eugena Savojskog u Bilju

Obnova dvorca Eugena Savojskog je zajednički projekt Osječko-baranjske županija i Općine Bilje kojim se želi revitalizirati i staviti u funkciju ovo iznimno važno nasljeđe vojskovođe Eugena Savojskog.

Osječko-baranjska županije i Općina Bilje prepoznale su kulturni, povijesni i turistički potencijal dvorca i 2015. godine, pa je zalaganjem donedavnog župana, a danas ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Ivana Anušića i načelnika Općine Bilje Željka Cickaja u dogovoru s Hrvatskim šumama dvorac prešao u zajedničko vlasništvo Općine i Županije. 

– Kao voditeljica ovog značajnog projekta, od izrade dokumentacije i tri studije koje smo radili u pripremi projektno-tehničke dokumentacije pratila sam autorice s popratnim informacijama bitnim za kreiranje samog sadržaja interpretacijske studije dvorca i u konačnici same knjige – rekla je Ivana Plaščak.

– Predstavili smo naš dugogodišnji rad kojim smo istraživali ulogu, život i ostvarenja Eugena Savojskog na našem području. Predložili smo interpretaciju dvorca u Bilju koji je bio Eugenov najveći privatni posjed i gdje je pripremao ratne aktivnosti za prostor cijele jugoistočne Europe. Interpretaciju dvorca smo proširili i na Atraktor, a to je sustav 12 gradova utvrda koje je Savojski osmislio i uspostavio kao gradove povezane rijekama. Zalažemo se da Osijek i dalje bude jezgrom Atraktora i da Eugen Savojski bude počasni građanin i Osijeka i Bilja – istaknula je autorica Horvat.

Ars Eugenum kroz četiri poglavlja prati prostor dvorca, a kreativnost autorica osim u pisanom, može se vidjeti i u digitalnom izdanju jer knjigu prate QR kodovi s poveznicama na audio i video poruke.

– Napraviti interpretacijsku studiju prostora koji nema ni jedan artefakt je bilo iznimno izazovno i ono na što smo se kao autorice usmjerile jest kako ispričati priču o Eugenovoj osobnosti, od najranijeg djetinjstva pa sve do služenja trima carevima, preko njegovih vojnih i osvajačkih pohoda i u konačnici o kolekcionarstvu po čemu je bio poznat – dodala je Josipa Forjan. 

– Još prilikom predstavljanja, na završnoj konferenciji ovog projekta, studija je probudila veliki interes publike pa je ova knjiga bila logičan slijed. Podijeljena je u četiri poglavlja od kojih prvo pojašnjava širi i uži projektni plan, drugi dio obuhvaća šetnju dvorcem prilagođavajući ključne povijesne i kulturne značajke današnjem vremenu i u ovom se dijelu ponajbolje oslikava kreativnosti autorica koje u razradi prostora koriste i multimedijalne elemente. Na kraju čitatelje čeka pogled u budućnost gdje autorice govore o kulturnom, obrazovnom i iznad svega turističkom značaju biljskog dvorca – rekla je Ivana Gusak Galić, urednica knjige.

Pred Općinom Bilje i Osječko-baranjskom županijom, je tako posao prijave projekta, osiguravanja sredstava i njegove provedbe kako bi ga stavili u funkciju turizma, a pred čitateljima je vrhunski zapis proizašao iz prve faze ovog projekta gdje imaju priliku uživati u povijesnim detaljima, ali i planovima Eugenovog dvorca.