Skip to content

Ciklus motiva s ljubavnom temom Vlade Tuđe

Tuđa sjajno portretira dvoje sretnih ljubavnika, a možda još i bolje trio, koji se mora vremenom pretvoriti u duo

Istaknuti slikar, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Vlado Tuđa, autor kompleksnog opusa ulja i akrila, čest izlagač na mnogim samostalnim izložbama u svjetski poznatim galerija, u svome se predanom radu susretao s mnoštvom motiva, neke od njih često je obrađivao, druge manje.

Jedan od tih izazovnih motiva jest pojavnost, stvarnost ljubavi, emocionalnog odnosa između dvoje ljudi (koje često viđamo na njegovim uzbudljivim slikama), stvarnost njihovog suživota, izbijanje i proživljavanje osjećaja i pozitivnih i negativnih.

Često ne vidimo samo dvije figure, muškarca i ženu, nego tri, muškarca i dvije žene ili žene i dva muškarca u kontaktu ili jednu figuru, samu, u relaciji nerazjašnjenih odnosa.

Svi oni tvore uzavreli svijet emocija koje im ne dopuštaju da logično uviđaju trenutno stanje svojih života, njihove su oči širom otvorene i očekuju čudo, njihove se usne poluzatvorene, nervozni su pomalo, osluškujući svaki šum.

Tuđa sjajno portretira dvoje sretnih ljubavnika a možda još i bolje trio, koji se mora vremenom pretvoriti u duo.

Izražajnost portretiranih  zapanjuje, mnošto emocija širi se njihovim licama, dok šute i grozničavo misle što im je činiti.

Tuđine slike bukte energijom, silina osjećaja prelijeva se izvan slika i širi u okolni prostor donoseći zvukove i temperature koji naviješćuju promjene, dobre ili loše vibracije.

Ciklus je izveden u tehnici akrila na velikim formatima kartona, koloristički bogat i višeslojan, snažan i osebujan.