Skip to content

Bečki MUMOK predstavlja utopijsku arhitekturu


Široki spektar eksponata seže od slika i skulptura preko fotografija, video zapisa do publikacija i drugog povijesnog dokumentarnog materijala.

Odbijanje društvenog konzervatizma 60-ih godina s njegovim tradicionalnim spolnim i klasnim ulogama se održava u svim izloženim umjetničkim radovima. Nekonvencionalni umjetnici-buntovnici započinju rastakanje i ispreplitanje do tada strogo razdvojenih žanrova umjetnosti i arhitekture. Arhitekturu propagiraju kao životnobliski umjetnički oblik koji eksperimentira s novim materijalima i oblicima te se u doslovnom smislu riječi protivi okamenjenoj i zabetoniranoj tradiciji.

U Austriji su glavni pokretači novog razvoja bili umjetnici Walter Pichler i Hans Hollen, no pored bečkih aktivista izložba obuhvaća i internacionalne umjetnike koji su se bavili temom body arta, društvenih uloga i feminizma, kao što su između ostalog Raimund J. Abraham, Marina Abramovic, Gordon Matta-Clark, Vito Acconci, Missing Link, Ant Farm, Jan Mlčoch, Yoko Ono te mnogi drugi.

Ivana Ćosić

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole