Skip to content

Ksenija Talijančić izlaže u Popovači

Organizator izložbe je Moslavački likovni krug Popovača.
Izbor djela, likovni postav i tekst u katalogu je Josip Kovač Đoni.
Tehnička urednica kataloga je Ljiljana Kerepčić.
Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2008. godine.

Sample Image

Ksenija Talijančić osjetljivošu uljnih namaza gradi plohu punu pulsiranja koje održava vitalitet pirode, slojevitost vremena i trenutke stvaranja. Povezivanje je to "općeg" – osnovnih sastavnica raznolikosti prirode i invidualnosti pristupa kao i traženje jedinstva i slikovitosti konkretne scene. Poradi tog uzleta bila joj je potrebna lakoća uljnih boja koja je stvarnost i taktilitet slike kojoj za potpuno razumijevanje i doživljavanje nisu dovoljne tek fizičke granice odabranog formata, već su širina ili dubina isječak i osječaj ukupnosti. Suverena prelaženja Ksenije Talijančić od cvijeta do cvijeta, od motiva do motiva postaju teme koje se ne zaustavljaju na opisnosti već otkrivaju i zajednički nazivnik u kontrasnim stanjima prirode koje se manifestira kroz otpornost "predloška", njegovog likovnog svođenja na njegovanu formu. Tako da i nije važan stupanj deskriptivnog koji ponekad dostiže realističku marnost ili se dodiruje s apstraktnim konceptom slike. U tim krajnostima figurativnog Ksenija zadržava prepoznatljiv rukopis, potez, gestu kojom stvara slike.

Sample Image

S unesenim nemirom i zanosom umjetničkog čina izražava divljenje i strahopoštovanje i tajnovitost što nastaje  u slabašnom tragu svijetla i preteče dubine mraka. Svjetlo i boja postaju dominantni sadržaji te pročišćena boja ili njene zgusnute vrijednosti u odmjerenim kolorističkim sklopovima izražavaju bit, smisao slikanih ambijenta. To su djela sigurnosti gradnje gdje racionalno ne isključuje slikarsku neposrednost. Slijedeći, isključivo vlastiti, stvaralački impuls autorica izmiče kretanju stazama što ih ucrtavaju suvremena likovna traganja. Bez velikih propitivanja i problematiziranja likovnog govora, ona kroči jednim smjerom što ga zacrtava njezina emocionalnost, neposrednost kojom upija trenutke zbilje, a njene slike ostaju kao trag i intimna subjektivna obilježja i propitkivanja zbilje. Ova senzacionalna faza likovnog govora i dalje je u razvoju i nepredvidivo je u kojem pravcu će sljedeći ciklus krenuti.

Josip Kovač Đoni, Predsjednik Moslavačkog likovnog kruga

Sample Image

Ksenija Talijančić rođena je u Zagrebu 1948. godine. Završila je gimnaziju u Zagrebu, a zatim pravni fakultet. Posljednjih godina posvećuje se likovnom izričaju. Niz godina radila je u „Elektroprometu", a sada radi u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji. Sudionik je brojnih likovnih aktivnosti te izlaganja na skupnim izložbama (u Zagrebu, Kutini, Daruvaru, Drnišu, Karlovcu, Brodu na Kupi, Voloderu, Đurđevcu, Ključić Brdu, Varaždinu, Kostanju, Sv. Geri, Rabu te na međunarodnoj izložbi u Pragu). Imala je dvije samostalne izložbe. Članica je Likovnog društva Moslavački krug iz Kutine i likovne udruge Humanart iz Zagreba. Sudjelovala je na brojnim humanitarnim akcijama. Živi u Zagrebu.



Sample Image
Ksenija Talijančić

Kontakt:
e-mail: ksenija.talijancic2@zg.htnet.hr

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole