Skip to content

Koncert uz stotu obljetnicu Mahlerove smrti

Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

HNK: koncert uz stotu obljetnicu Mahlerove smrti

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izveden je 24. rujna koncert u povodu 100. obljetnice smrti Gustava Mahlera (1860-1911.)

Na programu su bili Mozartova Simfonica Concertante za violinu, violu i orkestar u S-duru i Pjesma o zemlji simfonijski ciklus Gustava Mahlera, a koncertom je ravnao njemački dirigent Will Humburg.

Iz programske knjižice saznajemo kako je Mahler očajavao prije početka praizvedbe svoje 5. simfonije poželjevši da mu se opus predstavi tek 50 godina nakon smrti. To je bila točna procjena, jer je tek od 1960. do danas krenula Mahlerova prava slava. Upravo uz 100. obljetnicu smrti cijeli svijet odaje počast Mahleru kako bi se približilo njegovo djelo dirigenta i skladatelja, a "Pjesma o zemlji" simfonijski je ciklus pjesama i apoteoza cjelokupnog stvaralaštva posljednjeg bečkog simfoničara. Uz operu HNK pjesme o zemlji izvodili su hrvatska mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i američki tenor Thomas Moser.


U prvom djelu koncerta izvedena je Mozartova Simfonica Concertante, a organizatori su povezali ovu dvojicu skladatelja, jer su im djela svojevrsne intimne ispovjesti, a druga značajna veza Mahlera i Mozarta je – Beč.

Akademija-Art.hr
29.09.2011.