Skip to content

Rotterdam – Eugen Borkovsky: Predstavljanje i izložba

Eugen Borkovsky pozvan na strukovno putovanje u Nizozemsku

Eugen Borkovsky u Rotterdamu je već odradio tri službene prezentacije, a u petak, 30.rujna namjerava ostvariti još jednu prezentaciju i otvoriti samostalnu izložbe

Pogledajte foto galeriju!

Eugen Borkovsky, skulptor i likovni kritičar,  boravi na studijskom putovanju u Nizozemskoj od 13. do 30. IX. 2011. godine. Umjetnik je pozvan u Roterdam sa dva zadatka: prezentirati Grožnjan – Grad umjetnika, istarsku likovnu scenu i prirediti samostalnu izložbenu prezentaciju svojih radova. Domaćin, NAC Foundation, nieuwe ateliers Charlois, je neovisna, neprofitna organizacija u kulturi. NAC je nastao kao prostor za rad i izlaganje vizualnih projekata.

Borkovsky će u Roterdamu realizirati nekoliko skulptorskih radova, prostornih objekata / instalacija kao nastavak višegodišnjeg autorskog projekta ARBOREUSI, predstavljenih u mnogim galerijama i muzejima diljem svijeta. Novi radovi ciklusa Bijela izložba III, bit će predstavljena u galerijskom prostoru organizacije Stichting NAC: Galerija: W Lf_rt project space, Charlois, Wolphaertstraat 23 / 25, Rotterdam, NL. Radi se prostornim instalacijama od prirodnih grana, metalne mreže i sjena. U najnovijem razvoju ciklusa ARBOREUSI, u Holandiji, umjetnik instalacijama dodaje zrcalne površine. Radove će skulptor realizirati u Roterdamu unutar Studios Charlois, prostora u kojem je omogućen boravak i rad.

Radovi Eugena Borkovskog iz ciklusa ARBOREUSI; White exhibition / Fraktali, sukcesivno su tijekom 2010. i 2011. godine predstavljeni u galeriji Kortil u Rijeci, galeriji Zvonimir u Zagrebu, galeriji Ozone u Beogradu, Muzeju suvremene umetnosti u Smederevu i galeriji MMC Luka u Puli. Najesen ću ove radove predstaviti u Gradskoj galeriji Fonticus Grožnjan pa će i domaća publika moći vidjeti razvoj ciklusa. 
Tijekom boravka u Holandiji Eugen Borkovsky održati će predavanja / prezentacije o Grožnjanu – Gradu umjetnika i osvrtom na događanja na istarskoj likovnoj sceni. Predavanja će, a neka već jesu, uz foto / video materijal, biti održana u Roterdamu i Amsterdamu. Domaćini su upoznati sa djelatnostima Gradske galerije Fonticus Grožnjan te su iskazali interes za podrobniju prezentaciju Grožnjanskog likovnog kruga i Grožnjana sa statusom Grada umjetnika.

Materijal za predstavljanje:

Grožnjan je Grad umjetnika (od 1965.)
Gradska galerija FONTICUS: Unatrag 11 godina, profilirana je kao profesionalni izložbeni prostor. Program galerije promovira suvremenu, recentnu likovnu produkciju domaćih i inozemnih autora. Program obuhvaća sve glavne pojavnosti u suvremenoj likovnoj produkciji. Na tragu 45-godišnje tradicije Grožnjana – Grada umjetnika, izlaganjem domaćih i inozemnih autora, želimo nastaviti prezentiranje domaćih i inozemnih umjetničkih praksi. Rad galerije financira Općina Grožnjan.
Galerija ima voditelja i umjetnički savjet i na popisu je Priznatih galerija Republike Hrvatske. Tijekom jedne likovne sezone predstavi se dvadesetak samostalnih projekata, tri kolektivna, tematska, selektirana, problemska projekta te gostovanja: Grožnjanski likovni krug gostuje sa svojim projektima ili Gradska galerija Fonticus ugošćuje tuđe zanimljive projekte. Tu je i tradicionalna Likovna kolonija Grožnjan koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta da bi zajedno stvarali i družili se u Gradu umjetnika. U okruženju Gradske galerije Fonticus događa se i međunarodni Ex tempore Grožnjan, najveća takva likovna manifestacija u Hrvatskoj.
Vlasnik galerije je općina Grožnjan.

Voditelj programa galerije je Eugen Borkovsky, tel: 00385 o99 252 33 72
e-mail: eugen.borkovsky@gmail.com ili fonticus@gmail.com

Pogledajte link najvažnijeg informatora o kulturnim događanjima u Rotterdamu
http://weownrotterdam.nl/owned/item/white_exhibition_fractals

Eugen Borkovsky rođen je u Opatiji. Likovne umjetnosti studirao u Rijeci (HR). Završio Seminar pisanja o suvremenoj umjetnosti na Zavodu za suvremenu umjetnost u Ljubljani (SLO). Ima priznat status samostalnog umjetnika (skulptor i likovni kritičar). Bavi se suvremenom likovnom praksom i likovnom kritikom te grafičkim i web dizajnom, heraldikom i scenografijom. Organizirao ili sudjelovao u organizaciji mnogih likovnih projekata u domovini i inozemstvu. Objavio više od 250 informativno publicističkih radova iz područja likovnih umjetnosti. Inicirao je osnivanje neformalne asocijacije: Koordinacija HDLU-ova Hrvatske, za obranu digniteta i prava samostalnih umjetnika. Obavljao funkciju predsjednika HDLU Rijeka. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim prostorima. Od 1999. vodi Gradsku galeriju Fonticus Grožnjan (HR). Sudjelovao na mnogim stručnim simpozijima, lik. kolonijama i radionicama u domovini i inozemstvu. Putovanja: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Grčka (Kreta), Francuska, Italija, Madžarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska. Član je HDLU Rijeka, HDLU Istre, ULPUH-a, HZSU-a, Društva muzealaca i galerista Istre. Autor je reljefa i postava Heraldičke zbirke Grožnjan. Od ranih osamdesetih predstavljao se s nekoliko ciklusa likovnih radova (Arboreusi, Arhitektura iluzije, Poroznom stoljeću, Bića, Labirint, Nakupine samoće, Krletke, Murva, Arboreusi nove generacije, Fraktali, itd). Priredio preko 60 samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi. Svojim radovima učestvovao na nekoliko međunarodnih žiriranih likovnih smotri. Pored brojnih izložbi u Hrvatskoj, Borkovsky je svoje radove predstavio u: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji. Od 1989. godine živi u unutrašnjoj Istri (Grimalda, Grožnjan).

Akademija-Art.hr
26.09.2011.