Skip to content

Velimir Trnski: Kulturna vika iz tišine pariškog ateljea

Velimir Trnski, akademski slikar
Pariz, 11. 04. 2011., 5 sati ujutro
velimir@trnski.com

Kulturna vika iz tišine pariškog ateljea

Probudilo me nešto i pijem kavicu uz biskvit s medom. Idu mi kroz glavu misli i nedaju spavati.

Uglavnom se ljutim na hrvatski Big Brother, na nogometne vijesti u www.index.hr, na kojekave Šukere sa " nogometnim akademijama"….(odkud mu pravo da upotrebi svetu riječ akademija za nogometni kurs, za poduku "genijalnog rada nogu"), na naše estradne pobačaje a najviše me ljute intelektualni impotentni debili, koji su izmislili STANDARNI HRVATSKI JEZIK.

Riječi kao …"Italija, Slavonija, telefon, automobil", pa glagoli kao "zapisati" govore i traže od drugih da tako izvještačeno i neprirodno govore, da me uglavnom potjeraju na WC.
Ovi naši novi ionako loši glumci su sad još lošiji, jer i tako glume glumu i izvještačeno se prenavljaju. To je prava diktatura gluposti.
Ono malo dobrih ili bivše dobrih starih glumaca se utopilo u tom moru izmišljene jezične gluposti… u toj kaljuži kvazi inetektualnoj.
Na HRT-u imaju čak i odsjek ili odbor ili komisiju za "pravilan hrvatski standardni govor"… jer kako je rekao jedan njihov mladac… pa nemože se govoriti kao da smo svi iz tamo nekog sela. A taj izvještačeni štokavsko hercegovački nije iz tamo nekog sela ?! Tko je tim jezikoinspektorima dao pravo.
Glavno je da članovi tih komisija uzgajaju masno tkivo na svojoj zadnjici i onda ne mogu lako izaći iz teško stečene rodijačke fotelje. Ili se boje prave komunikacije… E, Dragec, moj tak se ne govori, tak se ne pripoveda ili ne zbori… nego onako kako kumice pričaju na Dolcu ili kako se trgovci nadvikuju na Hreljiću. Tu su laboratoriji za jezik, a ne u vašim jalovim i mladoćelavim glavama. Vi ste dragi dečki uz pomoć kvazi političkih doktora upitne inteligencije izmislili zrakomlate i međunožja… fuj i sram vas bilo. I to samo zato, jer ni neznate kako to međunožje izgleda i miriši. Zato što ste znanstveno nesposobni za ta mjesta na kojima radite.

Trebaju nam neki novi i mladi Igori Mandići oštrog jezika i britkog pogleda.

Zašto su hrvatske serije i filmovi očajno loši, glupi i uglavnom izazivaju mučninu i promjenu programa na daljinskom. A srpski i bosanski bolji bili i ostali… Ne zaboga zbog jugonostalgije, nego stoga što je jezik živa tvar koju gradi i mijenja narod a ne takvi impotentni umnici. Bogatstvo i vrijednost jezika je upravo u toj raznolikosti… nego koji je ono stvarno dobar hrvatski film ?… ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA… i to vam je dokaz. U njemu glumci govore živi jezik, pa makar su ga neki morali i ponovo učiti. A ove vaše serije treba baciti u smeće. Da ih se naša djeca ne srame.

I zašto su na udarnim vijestima informacije o milijunskim prodajama "nogometnih vrijednosti", pa gdje je piškila Pišekica. kakve noge ima Pokosica, kako je cendrala Severina ,itd… zašto prva vijest nije vijest o uspjehu naših pravih genijalaca (a ne nogometnih) sa ETF, mladih matematičara, informatičara, kemičara koji nam donose prve nagrade iz svijeta. Mene to zanima, a ne nekakva Soraja i ostale lepojke. Ne zanimaju me vijesti koliko je koja od njih pokazala cm svoje guze.
Zanima me zašto nije kažnjivo javno laganje i zašto nije nitko od naših političara zbog toga kažnjavan, zanima me gje je ukradeno žito, kome trebaju novi biskupski dvori a bolnice nemaju potrebnih instrumenata…, a najviše od svega me zanima ima li u ovoj krasnoj zemlji na Balkanu i jedna javna ustanova a da nije korumpirana i da u njoj ne žive i rade lopovi.

Akademija-Art.hr
11.04.2011.