Skip to content

Buje – Courtney Phutura: Osobno

Gradska galerija ORSOLA, Buje

Courtney Phutura
Osobno
iz ciklusa Human Resources
od 23. 12. 2010. (u 19.00 sati)


Pogledajte galeriju!

Likovni projekt, u prisutnosti Courtney Phutura, predstavlja Eugen Borkovsky.

Koordinatori projekta: Jelena Tondini i Andrea Kustić.

Alegorija Venere

Vrijeme kasnog postmodernizma unijelo je mnoge diskurse i zaplelo likovnu situaciju u mrežni sistem drugačijosti, multimedijalnosti i spontane globalnosti. Tim razlogom, naša gošća, priča priču, prije svega o sebi. Ona jest drugačija. Posebna, kao da je sa druge planete. Ne razumijemo ju sasvim pa nam nudi, i kada ona ode, svoja obličja. I, nije da nije lijepa, nije da nije poželjna. Malo je šutljiva, otresita i apartna. Svjesna je sebe i svojih osobina. Naglašavam, zato nam pokazuje svoja obličja na više načina. Poslije ostaju njeni zrcalni odrazi izvedeni kompjuterskim znacima ili, priznajmo, snažni dojmovi u našoj memoriji. Kao što je ona sama iluzija, tako je i njen odsjaj apstraktne znakovitosti ali realne siluete.

Courtney, ako možemo biti na ti, nije da nisi talentirana. Odsjaj tvog stasa govori mi o tebi kao osobi koja ostavlja dojam. Začudnom biću s značenjem osobe. Ti si plava, barem večeras. Ti si stasita, nisi imala djecu i te gluposti. Ti si fensi obučena i daješ na vidjelo točno ono što želiš. Tragovi na zidovima galerije odaju tvoj ritam, tvoj zanos, tvoje samopoštovanje.

Talent koji pokazuješ, zaustavlja se kod reinterpretacije tvog vizualnog značenja. Diskurs kojim nas daruješ govori da nemaš tajni ali imaš pravila. Tvoja iskrenost ravna je našoj Severini, ovdje mislim na njenu najpoznatiju filmsku produkciju. Ona je morala to odraditi doslovno a ti se jednostavno samo pokazuješ. Tvoja aura ostaje zabilježena tvojim senzibilitetom koji nije neznatan.
Ti si na neki način iznenađenje neupućenima, a melem onima koji su imali čast da te osobno upoznaju. Tvoji nastupi diljem svijeta, su beskompromisni. Svugdje izazivaš neke vrste senzaciju. Novinari te u najavi vole ali nakon upoznavanja mrze, a publika počinje voljeti. To je tvoja tajna. I tvoji menadžeri, mogli bismo reći koordinatori tvoje karizme, Jelena i Andrea, svjesni su tvog značenja i tvog utjecaja.
Tvoji radovi? Pa već rekoh: ideja reinterpretacije osobnog stanja. Diskurs šutljivosti i pozerstva. Referiranje na Boticellijevo Rađanje Venere ili Alegoriju proljeća. Ništa drugo, ništa važnije niti manje važno nije ti blisko. Samo vrhunci.
Pozdravljam tvoj stav i ponosan sam da smijem pisati o tebi!
Eugen Borkovsky

Courtney Phutura rođena je na Tajlandu 1972. godine. Diplomirala je na University of Post-contemporary Art, Hong Kong te odlazi u Moskvu gdje završava master studies iz post-suvremene estetike. Do danas je sudjelovala na velikom broju skupnih manifestacija, izložbi i projekata kao što su: Quinquennale São Paulo, Brazil; Mostra internazionale di arte post-contamporanea, Milano; Festival Trans Rusija, Jekaterinburg; 훙近 Fest, Tokyo; Plastic Fantastic, Los Angeles. Imala je veći broj samostalnih prezentacija te je dobitnica brojnih nagrada i priznanja kao što su: Voted best emerging post-contemporary artist of the year (1999. godine) – Post Magazine; Factory Award (2002. godine), Honorary member of the CCC Asocciation since 2004. itd… Ciklus Human Resources započet 2007. godine, nastavlja se do danas nizom izložbi i projekata, performance. Na određen način to je njen životni projekt.

info:

Slađan Dragojević, voditelje programa GG Orsola Buje
e-mail: sladandragojevic@gmail.com

Akademija-Art.hr
18.2010.