Skip to content

Rijeka – Andrej Kurtin: Prizori sa Lime

HDLU Rijeka, Galerija Kortil, Rijeka
Andrej Kurtin
Prizori sa Lime

od 24. 11. 2010. u 19 sati

Prikazi s Lime – krvožilni teritorij crteža

Lima, usječena između sjevernog Portugala i Španjolske, u antičko se doba poistovjećivala s mitološkom Letom, jednom od rijeka podzemnog svijeta koja ima okus potpunog gubitka sjećanja. Priča kaže da rimski osvajači nisu željeli kročiti u vodu. Pokoravanje vojnoj zapovijedi nosio je sa sobom rizik nestajanja na drugoj obali, utapanje memorije o sebi, imenu, spolu, jeziku, identitetu…. U Limi se mitologija pretočila u geotopografiju i zadobila krvožilnu ekspresiju individualnog iskustva.
Moć zaborava sa svojim dvostrukim krilima – ništenja i započinjanja iznova, dugovjeko teče ljudskim krvotokom. Sitne – povremene – intenzivne epizode zaboravljanja i prisjećanja provlače se kroz kolektivne konstrukcije, kao i osobne odnose naspram informacija, prošlosti, drugih ljudi. Paučina percepcije može se protegnuti od globalizacijskih događaja do lokalnih vijesti iz kulture.
Nakon par godina neprisutnosti na likovnoj sceni, samostalne izložbe Schizzo u Galeriji Juraj Klović, riječki autor Andrej Kurtin nas ponovno posjećuje. Predstavlja se radovima inspiriranim mitološkim i književnim izvorima o Limi tj. zoni rijeke Lete, metafori zaboravljanja.
Prikaze s Lime donosi crtež. Novi ciklus prepušta nam pripremne skice, mikro-isječke koji približavaju nastanak priče i sam kreativni proces, velike vertikalne formate sa sedam izdvojenih prizora linearno usredotočenih na zbivanja od dolaska do ulaska u rijeku, te dva produljena crteža, finalna, kulminativna scenarija s rijekom kao glavnim motivom. Ugljenom su zabilježene opće karakteristike crteža, neformalnost, neposrednost, asocijativnost, u podatnim i deliričnim tragovima na papiru. Dinamičnim formatima i postavom, pokretljivim i opuštenim crtanjem, potaknuto je međusobno osnaživanje medija i sadržaja, crteža i rijeke. U njihovom podržavanju možemo osjetiti paralelnu simboliku obnovljivosti i protočnosti, putovanja između područja prisutnog i odsutnog, vidljivog i tame. Crteži su snažni upravo u istančanom pretapanju nedjeljivog dvojstva svjetla i sjene. Zasjenjene pojedinosti i njihovi prijelazi nisu samo likovni postupak, već prolazi u mentalni prostor. Hvatanje sjene otvara simboliku nestvarnog i nesvjesnog, u različitim osjenčanostima pronalazeći simbolički kontrast, drugost i drugačijost.

Andrej Kurtin je rođen u Rijeci 1971. Diplomirao slikarstvo na Akademiji u Veneciji 2000. Od tada izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Jasna Rodin
hdlur@ri.t-com.hr

Akademija-Art.hr
24.11.2010.