Skip to content

Marton: Splendori dell’oro bianco

Gliptoteka, Zagreb
Izložba europskog porculana muzeja Marton: Splendori dell’oro bianco
„Splendori dell’oro bianco, capolavori dal Museo Marton“
od 15. 11. (u 19.00 sati) do 30. 11. 2010.


Muzej Marton u suradnji s Gliptotekom HAZU-a predstavlja izložbu „Splendori dell’oro bianco, capolavori dal Museo Marton“, u Gliptoteci od 15. do 30. studenog 2010. godine.

Na izložbi se prikazuje suženi izbor europskog porculana 18. stoljeća iz fundusa našeg muzeja koji će biti predstavljeni na istoimenoj izložbi u Muzeju Querini Stampalia u Veneciji od 11.prosinca do 27. ožujka 2011. godine. Na izložbi u Gliptoteci se hrvatskoj javnosti osim već izlaganih zbirki bečkog i Sevres porculana, javnosti po prvi puta predstavlja i dio zbirke koji do sada nije bio izlagan u Hrvatskoj, prvenstveno porculan manufaktura Meissen i Doccia, te naša izuzetno cijenjena zbirka ruskog porculana.
Također, ovom izložbom želimo javnosti prezentirati i vitrine koje je našem muzeju donirao londonski Muzej Victoria and Albert, najveći i najprestižniji muzej primjenjene umjetnosti na svijetu. Ova donacija iznimno je priznanje našem muzeju na trudu koji smo uložili u brojne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i ugledu koji smo time stekli u svijetu.
Želja nam je predstavljanjem u Gliptoteci hrvatsku javnost i ljubitelje umjetnosti pobliže upoznati s novom izložbom Muzeja Marton u Veneciji koja će, nakon prijašnjih gostovanja u Londonu, Parizu i Beču dodatno doprinijeti afirmaciji našeg muzeja, ali i Hrvatske kao zemlje koja posjeduje svjetski značajne zbirke umjetnina.

Akademija-Art.hr
12.11.2010.