Skip to content

S. Bachrach i M. Krištofić: Izbliza i osobno

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
Sonja Bachrach Krištofić  i Mario Krištofić
Izbliza i osobno
od 8. 11. (u 16.00 sati) 17. 11. 2010.

Izložba pod nazivom Izbliza i osobno je multimedijski projekt na temu urbanizma koji, prema riječima autora, umjesto uopćenih pitanja: što se događa s našim gradom, kako se on mijenja, što je s kvalitetom života … postavlja ova pitanja u prvom licu, iz pozicije obitelji i ukućana kojima se sve ove promjene neposredno događaju. Na izložbi će tako biti predstavljena pismena, foto i video-dokumentacija, zvučni zapisi…

U predgovoru izložbi autori su napisali: "Posljednjih nekoliko godina hrvatske županije i gradovi donose nove Generalne urbanističke planove. Mada pojedini GUP određuje na kojim je površinama moguće graditi unutar određenih veličina i smjernica, česta je praksa izglasavanja "točkastih nadopuna" ili "aneksa" za objekte od tzv. javnog ili općeg interesa. Reakcije javnosti ne izostaju: podrške, prosvjedi, akcije, izložbe. Naša priča dio je te veće priče, ali i drugačija ? osobna. Osjećamo se kao preživjeli s Titanica: prizor je strašan, no ujedno tako fascinantan da neprestano privlači našu pažnju. Snimamo čudeći se nevjerojatnim scenama. Kako izreći komentar usred takve lavine, usred vrtoglavice? "Up close and personal" engleski je izraz za nešto što se doživi izbliza, iz prve ruke, pa to (p)ostaje i naziv izložbe: izbliza i osobno."

Sudjelovali su u organizaciji i realizaciji više fotografskih izložbi i projekata: Sound & Vision (2007/8.), Ženska soba – ženski pogled / Suvremena ženska fotografija (Zagreb, 2002.), Koncept (1996.), Hrvatska fotografija ’95 (Zagreb, 1995.). Vodili su fotoradionice Hrvatskog Fotosaveza Workshop ’95 i Photoworkshop ’96. 2008. realizirali su vlastitu fotomonografiju Dvostruka igra, a 2009. fotografsku knjigu autora koncepcije Marija Beusana: Hrvatski unikatni umjetnički nakit.

Akademija-Art.hr
04.11.2010.