Skip to content

Lea Vidaković: Splendid Isolation

Galerija SC, Savska cesta 25, Zagreb
video instalacija
Lea Vidaković
Splendid Isolation
od 03. 11. (u 20.00 sati) do 10. 11. 2010.

Splendid Isolation je video instalacija koja se sastoji od tri stop motion animacije približno jednakih trajanja, autoričinih prvijenaca u toj tehnici. Kroz rad se provlači misao „što ako", ideja koja izlazi na vidjelo tek iz međusobnog suprotstavljanja triju priča koje ponavljajući se i vrteći u neprekidnim krugovima, nalikuju ritualu, a zbog neznatnih razlika u trajanju susreću se i preklapaju u različito vrijeme. Te razlike u trajanju utječu i na zvuk animacija, ponekad stvarajući buku nalik šuštanju ili ostavljajući potpuni muk. Autorica ovim radom na melankoličan način uprizoruje bezvremensku priču o osjećaju (ne)sigurnosti i želji za promjenom: unutar staklenika, koji služi kao utočište, sve se odvija po unaprijed poznatim pravilima i ne postoji strah od neizvjesnosti koji bi nastupio njegovim napuštanjem, te tako daje osjećaj lažne sigurnosti i sputava želju za promjenom.

Govoreći o svom radu mlada autorica naglašava kako je upravo animirani film s lutkama medij u kojem je sažela iskustva drugih medija: grafike, slike, instalacije i performansa, a kojima se bavila tijekom školovanja. Kombinacijom stečenih znanja i njihovom primjenom nastao je ovaj rad osebujna izričaja. Meditativan učinak dijelom proizlazi iz magičnih i poetičnih interijera kojima je umjetnica dočarala sjevernjački krajolik, a dijelom iz tehnike koju koristi u njemu. Na kreativan način upravlja procesom stop motion animacije, koji zahtijeva da se sličicu po sličicu opipljivi objekti fino i detaljno manipuliraju, prikazujući odsustvo radnje u vidu zamrznutih krajolika i setova. U današnje vrijeme kada filmovi, pa tako i animirani, publiku privlače dinamikom i brzom izmjenom prizora, ekstremno smiješnom ili nasilnom pričom, rijetko tko obraća pažnju na tehniku. No, upravo vještom izvedbom Lea Vidaković se izdvaja iz takve produkcije i stvara ovu suvremenu bajku koja svojim polaganim izmjenama prizora ne dopušta velike greške te nam ujedno, kao i sve bajke, svojim maštovito oblikovanim alternativnim svijetom pomaže da, bar na trenutak, zaboravimo na teškoće suvremenog života i vraća nam izgubljeni mir.

Ivona Pavković


Lea Vidaković je rođena 1983. godine u Subotici. Godine 2003. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički smjer gdje je trenutno apsolvent, u klasi prof. Roberta Šimraka. Godine 2010. je diplomirala na smjeru animacija na Volda University College u Norveškoj. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akademija-Art.hr
02.11.2010.