Skip to content

Požega – zlatna dolina

Pogledajte galeriju slika!

Sample Image

Slikar prepoznaje u Požegi sklad, oblikovno bogatstvo i trenutke smiraja. Krokijevskom lakoćom i marnom dorađenosti crteža, akvarelnom transparentnošću i zgusnutošću pastela uz činjenično donosi i ugođajnost kraja u širini trga i ulica, parka povezanog s gradom…

Uzorak Slike

Zlatna dolina, popularno nazvana pejsažna okolica Požege, titranjem poteza donijeta je u kolorističnoj mijeni suptilnih svjetlosnih pomaka u kojima je blagost krajolika zahvaćena u rasprostiranju prostora i u akcentima raslinja. No, grad je tornjevima svojih crkava, lukovima (boltama) reprezentativne arhitekture i adiranjem jednostavnoga obiteljskog doma postao i slikom svečanost za oko. Znano dobiva slikarskom preobrazbom novu izglednost, iako djelo, po potrebi, čuva do detalja čitkost objekta.

Sample Image

Zanimljivi rakursi kojim rado pribjegava daju scenama likovnu uzbudljivost, gdje napetost formi potiče novu izglednost, pa i zdanja, objektivno manje privlačna, dobivaju dimenziju atraktivnoga. Neosporna je sigurnost kojom gradi djela i na razini kompozicije i na razini detalja s osjećajem za materijalnost predmetnoga – šumarka, rijeke, zgrade,… svodi ih na jednoliki stupanj slikarskoga taktiliteta. Toplinom boje ili nijansiranjem sivila oplemenjuje svaki segment slike koji slikarskim doživljajem biva vidljiv, makar tek i naznačen na slici, Gotički Sv. Lovro ili barokna Sv. Terezija, zgrade Biskupije ili Gimnazije orjentirne su točke Grada, drage i njihovim stanovnicima i namjernicima. To su tek reprezentanti koje su stoljeća ostavila jer i svaka ulica Požege nosi svoj šarm. Radi toga zaustavljan je pogled i na onom "običnom" koje umjetničkim bljeskom postaje ravnopravna dionica u kompoziciji ljepote.

Sample Image

Slikom je posvojio grad. Samo tako može mu se otkriti duša, pa su oni šetači na ulicama istinski predstavnici njegove prošlosti i sadašnjosti. Požega, smirena u svojoj ljepoti, kao da je bila zaboravljena od slikara. Istina, povremeno su joj se majstori kista i olovke obraćali, ali ni približno onoliko koliko je to Požega zaslužila. Katić je velikim brojem radova, nastalih u koncentriranom vremenu, upozorio na njene vrijednosti.

Sample Image

Dar istkan iz tišine, odraz je umjetničkog zanosa. Ljepota je to koja se ne nadmeće, ali sigurno osvaja. Slikar ju je istinski razumio, katkad zaustavio u čistoći dokumentarnog, a s druge strane, slikajući fasadu slikao je i njezinu dušu, slikajući crkve dao je prizvuk istinske sakralnosti, slikajući ulice u slijedu kuća, donio je punoću života. Požega je u ovome slikaru doista dobila istinskoga interpretatora. Stanko Špoljarić, 1998.

Sample Image

 

 
 
NOKTURNO
 
Pale se svjetla
noći je tren
Gle, sitne luči
– i svitac je
snen
 
Plešu i sjene
k’o balerine
Čuje se tiho
grgolj stare
Orljavine
 
Nada Bonić

 

 
 

Sample Image

Slike:

119.  Pogled na Požegu u zlatnoj dolini
120.  Slika u podlozi: Gradska uprava
121.  Motiv s Orljave I
122.  Motiv s Orljave II ili Industrijska zona (Zlatna dolina)
123.  Pogled na starine Požege I
124.  Pogled na starine Požege II (Staro zlato u dolini)
125.  Katedralna crkva Sv. Terezije
126.  Trg Svetog Trojstva i Kužni pil
127.  Franjevačka crkva i samostan
128.  Ulazak u Požegu Kanižlićevom
129.  Šetalište I
130.  Stara Svilana
131.  Crkva Svetog Lovre i biskupija
132.  Zgrada suda
133.  Stara Gimnazija
134.  Vučjak
135.  Franjevački samostan i crkva Svetog Duha
136.  Željeznički kolodvor
137.  Gradski trg
138.  Šetalište II
139.  Šetalište III
140.  Županijska uprava

Sample Image

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole