Skip to content

Zagrebačka zima

 
I tako ideš, prijatelju moj, ideš
Pa si odjednom na kraju zimskog dana,
Pa te zasipaju krupne pahulje snijega,
A ti pomišljaš na proljetno davno
Zelenilo, na vrt u cvijeću, na ruže
Rumene koje su u njenoj crnoj kosi
Mirisale onog predvečerja
Kad si je ljubio u sjeni stare lipe.
 
A snijeg pada svejedneko,
I polako tvoje stope zasiplje:
Nije ga briga hoće li sutra itko
Tvoj prepoznati trag… Pada snijeg.
Bez prestanka pada, u pahuljama
Mekanim kao krilo tvoje majke.

 

 
Dragutin Tadijanović

 

 
 

Uzorak Slike

Povodom dana Grada u Zagrebu su često otvarane izložbe poznatog zagrebačkog slikara. Vedute Gornjeg i Donjeg grada ukrašavale su zidove galerija.

Sample Image

Nije potrebno mnogo znati o slikarstvu, njegove slike govore za sebe, iz njih isijava ljubav prema ovom gradu i Katić s pravom može ponijeti epitet jednog od najzagrebačkijih slikara. Njegova veduta slična je mnogima, čini se, jer znamo da je većina zagrebačkih slikara zaljubljena u Gornji grad. Ali njegov Zagreb je ipak drugačiji, slikan iz samo njegovih pozicija, iz kutova kakvih ga ne vidimo svaki dan. Katarina Butković, 1999.

Kao motiv mape uspomena na Zagreb izabrani su najromantičniji dijelovi našega grada, njegove najstarije jezgre Gradec i Kaptol s tipičnim dobro nam znanim toponimima: kulom Lotršćak, Strossmayerovim šetalištem, Kamenitim vratima…

Sample Image

Katićeve zagrebačke vedute osamljeni su prizori, usredotočeni kako na sklad koji vlada u tim starim arhitektonskim oblicima tako i na atmosferu smirenosti i nostalgije koja se širi gornjogradskim ulicama. Gledajući ih skoro zaboravljamo da ovdje tijekom radnih dana prolaze i dolaze mnogi stanovnici, ne samo Zagreba već i cijele Hrvatske, kao i svi gosti namjernici koje put donese u naš grad – ovdje zasjedaju Hrvatski državni sabor, Hrvatska vlada i Gradska skupština, ovdje svoja vrata posjetiteljima otvaraju brojni muzeji priređujući raznovrsne izložbe, a pet minuta hoda niz strmu Radićevu do Ilice teče rijeka ljudi, vlada velika užurbanost i buka… Mladen Čutura i Snježana Pintarić, 1997.

Uzorak Slike

 

 
 
34.  Zagrebačka zima – Kamenita iz Radićeve
35.  Slika u podlozi: Zagrebačka zima – Pogled na Grad
36.  Zagrebačka zima – Romantični Grad
37.  Zagrebačka zima – Kamenita vrata iz Kamenite
38.  Zagrebačka zima na Zrinjevcu
39.  Zagrebačka zima na Gornjem Gradu
40.  Zagrebačka zima – kod spomenika Šenoi

akademija-art.net

Optimized by Optimole