Skip to content

Samobor – Jane Štravs: Motel Balkan

Fotogalerija Lang, Langova 15, Samobor
Jane Štravs
Motel Balkan
od 24. 10. (u 12.00 sati) do 14. 11. 2010.

Kao što je svojedobno znao majstorski odbaciti formalna ograničenja modne fotografije i prebaciti je u sferu konceptualnog, jednako tako su i njegove slike iz Srbije daleko od putopisne slikovnice. Jane Štravs (Ljubljana, 1965.), slovenski fotograf zavidne profesionalne biografije, nije fotograf koji bi estetiku svojih slika u bilo kojoj situaciji prilagodio izboru od brojnih mogućnosti što ih se jučer i danas nudilo na burzi estetskih trendova. Obratno, on je taj koji prema širokom polju aktualnih estetskih varijanti ima svoj osobni intelektualni i kreativni odnos.

Ciklus "Motel Balkan" možda najbolje govori o čemu je riječ: daleko od ilustirativnih puto-slika, Štravs zamjećuje i promišlja odabrane detalje nabijene medijskom indeksacijom i simboličkim značenjem, da bi ih konačno objedinio u neku vrstu vremenske kapsule, koja s dokumentarnim realitetom ima tek usputnu vezu. Stvarnost je naime u slici, ne izvan nje. Iz tog razloga, "Motel Balkan" i nije ono što predstavlja, jer kad bi taj ciklus razumjeli na deskriptivnoj razini, to jest na fotografijama koje je Jane Štravs snimio u Srbiji, zastalo bi se na opisu a ostali bi prikraćeni za samu suštinu. Štravs naime ne "uzima" sliku, on je "stvara". To je njegov umjetnički credo, i kolikogod se može činiti da tako što i ne postoji u mediju fotografije, slike na kojima je sagrađena čitava povijest medija i – dakako – Štravsov opus, govore u prilog prioriteta konceptualizacije nad činom realizacije.

Želimir Koščević

Jane Štravs je rođen 1965. godine u Ljubljani. Monografiju o njegovom fotografskom radu objavio je Znanstveni Centar Slovenske Akademije u 2003. godini s uvodnim studijama Marine Gržinić i J.T. Mitchella. Njegovo fotografije nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama. Živi i radi u Ljubljani.

Akademija-Art.hr
21.10.2010.