Skip to content

Zlato Inka u Beču

Legendarno blago Inka dolazi u Beč

Bečki će izložbeni prostor "Novomatic Forum" od 22. listopada ove do 27. veljače iduće godine ugostiti izložbu pod nazivom "1000 godina INKA-zlata". Svi izlošci potiču iz poznatog peruanskog muzeja zlata "Musei de Oro del Peru" u Limi, a organizator same izložbe je event-poduzeće EMS Exhibits.



Izložba ne obuhvaća samo grobne priloge Inka, već će posjetitelji na temelju tekstova, kratkih filmova, 3D-projekcija i vođenih muzejskih tura krenuti na svojevrsno putovanje u povijest i upoznati cjelokupnu tajanstvenu kulturu ovog davno izgubljenog carstva.

Kaleži od masivnog zlata, nakit, maske i kultna keramika svjedoče o visokoj obrtničkoj sposobnosti i neprocjenjivoj vrijednosti blaga Inka, a središnji izložak izložbe predstavlja posmrtna maska (cca 900 godina prije Krista) koja je načinjena iz jednog jedinog komada zlata.
Inke nisu zasnovale samo jedino veliko carstvo južno od Ekvatora, već je njihovo carstvo bilo u isto vrijeme imperij s najvećim zalihama zlata. I upravo to zlato ih je i uništilo. Za Inke je zlato bilo simbol sunca, ljepote i dar bogova bez materijalne vrijednosti. Za španjolske osvajače je ono pak predstavljalo bogatstvo – povijesni nesporazum koji je doveo do propasti carstva Inka. Od njihovog blaga nije ostalo gotovo ništa, jer su ga Španjolci istopili i otpremili u Europu, a dobar dio sačuvanih objekata će biti prikazan upravo u okviru bečke izložbe.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr
20.10.2010.

 

Optimized by Optimole