Skip to content

Krapinske Toplice – Dražen Lukšić

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice
Izložba slikaDražen Lukšić
Od 11. 10. do 30. 10. 2010.

Pogledajte galeriju slika!

O slikarstvu Dražena Lukšića rekli su:

Osjetiti u sebi dar slikanja i ostvariti ga, pruža osobno zadovoljstvo ali ono pruža ta zadovoljstva i drugima. Između umjetnika i gledatelja stvara se duhovna povezanost. Lijepa slika ne resi samo prostor, ona odgaja i oplemenjuje kao i svaka druga grana umjetnosti. Svojom izložbom g. Dražen Lukšić nam je „začinio“ naše liječenje u Krapinskim Toplicama jednim umJetničkim doživljajem.

Nadbiskup u miru Marijan Oblak

Dražen je pokazao da je shvatio život svog otoka, njegovu radost i tugu, njegova jutra i večeri. Draženove teme su brod, konoba, stare kuće, more, jedra, masline… On je slikar zavičajne ambijentalnosti, sklon kompoziciji živih i zaigranih boja. Majstorski ugrađuje raspoloženja i inspiraciju općem ugođaju slike. Nebo na njegovim slikama uvijek je iznova čarobno, a slike posute čudesnim bojama u igri sunca, mora i kamena.

Ivo Petrović Michelangelo

Jačina negovog slikarskog doživljaja je neizreciva, obuzima nas uvijek novo oduševljenje. Intenzitet boje i snaga čas nas odnose u plavoljubičaste tonove morskih vala, čas do jačine Van Gogovskih prikaza starih maslina, kamenih kuća ili obasjanih čempresa kao da se na trenutak smiruju u kristalnoj tišini morske površine koja nudi svoj odraz uspavanim barkama. Dražen je izradio svoj put, izraz, stil, prepoznatljivu ljepotu. Zastane dah i uvijek ponovo nas oduševljava svojim pristupom dragim motivima: more, lučica, barke u buri, leuti u bonaci, jedra, vedute, stare kuće.
Jasna Dapas

Dražen Lukšić rođen je u Miricama na otoku Braču. Umirovljeni je građevinski inženjer. Sliknjem se bavi od 1990. godine. Do sada je imao 51 samostalnu izložbu i više zajedničkih. Naslikao je preko 1150 slika. Služi se svim tehnikama, a najviše u akvarelu i ulju. Izlagao je u zemlji i inozemstvu, a njegovo je likovno stvaralaštvo na tim smotrama u pravilu dobijalo izvrsne kritike i brojne pohvale. Najviše slika motive Brača. Od 1999. godine izlaže samostalno u gradu Supetru i drugim mjestima otoka Brača (Mirca, Škrip, Nerežišća, Splitska). Od 1997. godine svake godine ima izložbu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Od 2001. godine ima stalnu izložbu u klubu „Marinero“ u Zagrebu. Svako ljeto sudjeluje u radu likovne kolonije Sv. Ana Vinkovci u Supetru. Već godinama sudjeluje u likovnoj sekciji KUD „Tomislav“ Sv. Ivan Žabno i nekoliko godina sudjeluje u lik. koloniji „Duša akvarelista“ Sv. Ivan Žabno. Mnoge slike donirao je Ligi protiv raka i pojedinim dobrotvornim ustanovama.

Dr Josip Rubes
josip.rubes@kr.t-com.hr

Akademija-Art.hr
11.10.2010.