Skip to content

Josip Ušaj: Saga o jezeru

Fotoklub Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb
Josip Ušaj
Saga o jezeru
Od 12. 10. (u 19.00 sati) do 25. 10. 2010.

Izložba fotografija Josipa Ušaja pod nazivom Saga o jezeru, otvara  se 12. listopada u Galeriji Fotokluba Zagreb. Izloženo je 80 fotografija nastalih u posljednjih tri godine na manje poznatom zagrebačkom jezeru Savica. To zapravo i nije samo jedno, već niska od 12 većih i manjih jezera na zagrebačkoj Savici. Čine cjelinu, protežući se sjeverno od Save, nešto dalje od Toplane prema istoku, nepuna 2 kilometra od mosta Mladosti, i podjednake zračne udaljenosti od trga bana Josipa Jelačića i jezera Jarun.

U toj oazi tišine i jedne pomalo opore ljepote, poludivljeg staništa ptica močvarica, moguće je naći mir. Mogu se vidjeti, kao snijeg bijeli uznositi i druželjubivi labudovi, znatiželjne ali i nepovjerljive patke, plahi njorci, oprezne čaplje, vragoljaste liske na sigurnoj udaljenosti od ljudi, gdjekad skamenjene u jednom položaju kao da nisu žive. I maleni slavuji poju, kako se pjeva u jednoj staroj romanci. Nadomak jednog oronulog drvenog mosta na početku velikog jezera sa uvijek istog orijaškog stabla čuje se raspjevani, čini se, uvijek isti slavuj.

Ribići su posvuda, vikendaških i prazničkih dana ponajviše. Ti strpljivi i dobroćudni ljudi šire nekakav mir. Kao da im i nije stalo do ulova, kano da su u ovoj prigradskoj divljini tražili i našli izvangradski mir i toliko žuđenu opuštenost. Između snatrenja i drijema u koji, sjedeći udobno u svojim sjedalicama-ležaljkama, čekaju da se voda uznemiri od trzaja ribe na udici, ne hajući čini se previše kad to izostane.

Akademija-Art.hr
11.10.2010.

 

Optimized by Optimole