Skip to content

KIC Zagreb – Jelena Prekalj: Torpedo

Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb
Jelena Prekalj
Torpedo
Od 12. 10. (u 20.00 sati) do 03. 11. 2010.

U foto galeriji KIC kluba u Zagrebu, 12. listopada otvara se izložba fotografija Jelene Prekalj. Polazišna točka Jelene Prekalj za ciklus Torpedo fotografski je opus Bernda i Hille Becher, važnih predstavnika pokreta New Topography. Fotografije urbanih prostora lišene umjetničkog karaktera, ljepote ili emocija te reducirane na topografsko dokumentiranje, obilježile su New Topohraphy pokret sedamdesetih godina u SAD-u. Pokret New Topography oslanja se na dokumentarnu fotografiju, ali i koncept socijalnog pejzaža (prostora koji je definiran čovjekovim utjecajem) s ciljem propitivanja odnosa kulturnog/socijalnog i prirodnog krajolika.

Industrijska arhitektura na fotografijama Jelene Prekalj, stara je riječka tvornica Torpedo, koja je s radom započela još 1866. godine, a svjetski je glas stekla lansirajući prvi torpedo.

Jelena Prekalj ozbiljnije i temeljitije se počinje baviti fotografijom 2006. godine, a ove godine, 2010. završila je studij fotografije pri ISFAV-u (Istituto superiore di fotografia e arti visive) u Padovi, Italija, kao najbolji student godine.

Akademija-Art.hr
11.10.2010.