Skip to content

Rijeka – Gal.Bruketa2: Paulina Jazvić

 

Galerija Bruketa 2, Strossmayerova 1, Rijeka

Izložba
Paulina Jazvić
Listopad 2010.

Paulina Jazvić rođena je 1973. godine u Zagrebu. Dane djetinjstva provodi uz školske obveze, ples i gimnastičke treninge. Neodoljivo je privlači čarolija cirkusa, a posebno cirkuskih baletana, te mašta da i sama pleše na letećem trapezu. Zaljubljena je u plesnu i scensku umjetnost. Njezina radoznalost otkriva kazalište kao nestvaran scenski prostor, kazališnu scenografiju, kostimografiju, igru i glumu kao umjetničko prožimanje u kazališnom činu. Prve ozbiljnije crteže Paulina je napravila kao kostimografske skice u kojima na prepoznatljiv način tretira formu crteža i oblikovne, estetske i kolorističke specifičnosti materijala.

Priče djeda, slikara Nikole Ančića, koji joj nastoji približiti slikarstvo Vlahe Bukovca, i muziciranja njezine starije sestre na klaviru, stvarali su kreativno okružje za Paulinina likovna promišljanja, no njezina su preokupacija modni dizajn odjeće kao oblik emocionalne komunikacije s vremenom u kojem su novi globalistički programi stvorili prostor za novu vizualizaciju recentnoga likovnog izraza, lišenog svih tradicijskih slikarskih materijala. Najzad, nakon završenoga srednjoškolskog obrazovanja upisuje se na Tekstilno-tehnološki fakultet, gdje je 1995. godine diplomirala na Dizajnu odjeće i tekstila.

Prve modne revije s potpisom Pauline Jazvić realizirala je još kao studentica 1994. u Opatiji. To je bio vrlo uspješni debi Fashion News i Smirnoff Internasional Fashion Award u Zagrebu i 1995. u Dublinu. Slijede 1996. vrlo atraktivne, na granici likovnih instalacija, modne revije u Zagrebu, modna revija u okviru Tjedna kulture u Mariboru, u Zagrebu na XXXI. zagrebačkom salonu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu te ponovno Fashion News u Opatiji. Kostimografske i scenografske skice sve su češće likovne instalacije, kolaži, linije i boje, koje suptilno početnu skicu pretvaraju u sliku.

Uz sve veći interes za čistom likovnom interpretacijom svojih skica i slika, Paulina Jazvić 1998. upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2001. diplomirala grafiku u klasi prof. Miroslava Šuteja. Dobila je niz nagrada za svoje radove od 1994. do 2000., kada je laureat Rektorove nagrade na Akademiji likovnih umjetnosti. Studij grafike, uz metiersku disciplinu, uskladio je njezine umjetničke preokupacije i promišljanja nove slike u suvremenim tendencijama recentnoga likovnog stvaralaštva. Svaka njezina samostalna izložba ostvarila je respektabilnu razinu zrele likovnosti i zavidne moderne estetike, koja oslikava suvremenost i sve njezine proturječnosti. Likovna kritika i esejistika u prikazima i predgovorima njenih izložaba piše vrlo afirmativno, svrstavajući je u novu avangardu suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Za film “Pula povjerljivo” izradila je scenografiju 2002. te 2003. kostime za dječju kazališnu predstavu “Reumatični kišobran”. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a. U okviru stručne djelatnosti od 2004. do 2006. članica je organizacijskog odbora i stručnih žirija 27. i 28. salona mladih. Članica je žirija strukovne agencije za obrazovanje. Od 2005. asistentica je na Dizajnu odjeće i tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Vilena Bruketa
vilenabruketa@gmail.com

Akademija-Art.hr
10.10.2010.