Skip to content

Dubrovnik – Ilija Šoškić: Tractatus

Art radionica Lazareti, Pobijana 8, Dubrovnik
Ilija Šoškić
Tractatus
Od 09. 10. (u 20.00 sati) do 14. 10. 2010.

Ideja rada je Tractatus jer je dijagonala geometrijska izvedenica, dva trokuta koja nastaju su proizvod dijagonale, a "živi totem" s jednom nogom stoji u prostoru jednog trokuta a drugom u prostoru drugog trokuta.

Tako koncipirana opredmećena misao, slika kao quantum ili kao prošireni pojam slike, inzistira na slici kojoj važnost daju i Wittgenstein i fizičari kvantne teorije. I na kraju umjetnost i njezin konceptualni segment nalaze podršku i filozofije i fizike; a može se reći i obratno… Upravo ta veza u ovoj izložbi se potencira, aksiomizira, metafizicira… što i jest, zapravo, umjetnost; moj krajnji cilj – prošireni pojam slike…’ Ilija Šoškić

Radna biografija Ilije Šoškića u svjetskoj povijesti umjetnosti, svrstava ga u ozbiljne čimbenike aktualnih kretanja u europskom modernizmu 70-tih godina prošlog stoljeća, a u kojem je i danas jedan od učesnika. Studirao je Umjetničku školu u Herceg Novom, Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu i Accademia di belle arti u Bologni. S izložbom u Museo Diamanti u Ferrari (1972) ulazi na talijansku art scenu, kao ravnopravan učesnik s vodećim ličnostima talijanske i svjetske neo-avangarde… Imao je bezbroj samostalnih izložbi i sudjelovao je na mnogo kolektivnih antologijskog karaktera. Bio je i ostao "slikar" europskih nomea. Bavi se i teorijskim radom. O njemu su pisali Emilio Villa, Mario Diacono, Simonetta Lux… Krajem osamdesetih živio je i djelovao u/iz Dubrovnika, surađujući s Ljubom Gamulin i Mihovilom Ercegovićem, te urednikom Radio Dubrovnika Jovicom Popovićem. Polazeći iz male konzervativne sredine, krajem 60-tih godina, on se kako kaže našao "u pravo vrijeme na pravom mjestu", u Italiji, gdje je postao "suučesnik" jedne, u okviru modernizma, nezadržive erupcije razbuđene umjetničke svijesti i savjesti.

Akademija-Art.hr
04.10.2010.