Skip to content

Sajam turizma u Beogradu

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, koji je posjetio i hrvatski novinar Vjekoslav Madunić, nastupilo je 400 izlagača, a  posjetitelja je bilo 32.000

Pripremio Tomislav Radić – Snimke: Vjekoslav Madunić

Zemlja partner je bila Italija, a po prvi puta su nastupile Venezuela, Ekvador i Estonija. Hrvatska je  bila predstavljena sa hotelskom kućom Valamar i agencijom Place2GO International. U središnjem dijelu sajma bile su Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda (TOP), Turistička organizacija Vojvodine, Zlatibora i druge. Na izložbenom prostoru Gradske turističke organizacije Kragujevca veliki promotor vina i organizator 10. jubilarnog vinskog sajma u  Šumadiji, Zoran Dragoljević napravio je najavu dvodnevnog Salona 28. i 29. ožujka u hotelu Kragujevac. Imali smo priliku kušati vina manjeg broja vinarija: Stari podrum, Perić, Art Wine i Katanić a i desetine drugih uključujući različite vrste hrane moći će vinoljupci pronaći u Kongresnom centru hotela. Tu značajnu vinsku manifestaciju organizira Vinski viteški red Šumadije, a otvorit će je jedan od najvećih srpskih vinara Božidar Aleksandrović.

Predstavljen je i hotel Borovi sa pešterske visoravni u blizini Sjenice gdje protiču četiri rijeke (Vapa, Graovica, Jablanica i Uvac). Peštersko polje je dobilo i brojna svjetska priznanja na području očuvanja prirode. (Za očuvanje biljnog svijeta, vlažnih staništa, očuvanje ptica i dnevnih leptira Srbije). Impresivna je ponuda ovog renoviranog hotela sa 150 smještajnih jedinica i svim SPA objektima. Na 600 hektara prostiru se farma Caričina i Ranč Selek (400 slobodnih konja, ovce, koze i bivoli). To je područje potpuno čiste prirode sa visinskom razlikom od 760 do 1.322 metra a specijalni rezervat Uvac (prirodno dobro prve kategorije ) ima i meandrirajuća jezera na kojima se može i splavariti.

Na prostoru TOB-a u svijetlu nadolazećega EXPO-a 2027 promovirane su gradske općine, muzeji, kulturne institucije, poznati muzički festivali i sportske priredbe. Promoviran je Dom Jevrema Grujića, predstavljena je turistička ponuda Povijesnog muzeja Srbije, Muzeja iluzija i poznato kazalište Madlenianum. Posjetitelji su mogli čuti gudački kvartet Dinamica music, uživati u nastupu Umjetničkog centra Talija i ansambla Kuće romske kulture.

Beograd nije samo poznat po roštilju i mučkalici. Fine dining cousine i ondje ima predstavnike u desetinama restorana. Ali Skadarlija je dalje nazaobilazna. Taj dio beogradskih restorana u skadarskoj ulici je i dalj prva turistička gastronomska  ponuda a među njima vodeće mjesto i dalje imaju “Tri šešira”. Restoran sa 160-godišnjom tradicijom koji je izgradio staklenu terasu, u kojemu se još uvijek nalazi tradicionalni namještaj i sviraju karakteristični glazbeni sastavi sa violinom , harmonikom i gitarom. Može se među ostalim  kušati jagnjeću čorbu, bruskete sa namazom od sira i roast beefom, pohani kačkavalj, kroketi od piletine sa sjemenkama, pečurke na žaru i završno pola porcije slasnih čačanskih ćevapćića ( prilog kuhani krumpir u sosu od ajvara i kajmaka).Uz jelo može se kušati bijeli Rubinov muscat a za slasticu tufahiju (kuhana jabuka punjena orasima i vrhnje na vrhu). 

Tatarski biftek za dvije osobe koji dugogodišnji konobar Dragan Dragić oprezno dozira sa začinima. U petak može se naručiti ribu, smederevskog smuđa na žaru i moravsku salatu (crvena oljuštena pečena paprika , sitno isjeckana rajčica, ljuta papričica, bijeli luk, ulje i ocat. Tri šešira imaju još jedan restoran na početku Skadarlije sa gornje strane, Zlatni bokal koji može primiti na terasi i dva nivoa 200 gostiju. Glavni restoran Tri šešir vodi menađerica Milica Petković, zajedno s dvije mlade nadarene i simpatične djevojke Sanjom Božić i Teodorom Radovanović.