Skip to content

Vrtlozi Duška Šibla

U kontinuiranom istraživanju sjajnog motiva figura u pokretu, istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, neumorni putnik, između Londona, Zagreba, Dubrovnika, Opatije, Duško Šibl, stvara nove cikluse u kojima je temeljni poticaj donekle transformirao, kretnja je u prvom planu, dok su likovi skriveni, interpolirani u nezaustavljive vrtloge boje

Pred nama promiču uznemirujući vrtlozi fragmenata boje, odajući dojam orkana mnoštva mozaičkih fragmenata u letu  raznolikih kolorističkih tragova, izvedeni u tehnici akrila na platnu na većem formatu, 100 x 75 cm.

Ipak u tim se vrlozima razabiru, donekle prepoznaju obrisi figura u pokretu, u grču, u ekstazi, pripijeni, bliski tjelesno, skriveni u jatima fluktuirajućih obojanih formi.

Naravno, svi su novi akrili na platnu Duška Šibla prepuni ritma, ponegdje agresivnog, rjeđe mirnijeg i opuštenijeg, sa svojom uobičajenom koreografijom prepletenih pokreta i silne energije koja obavija cijeli volumen slike.

Sve se kreće, giba, korača ili trči, cijeli svijet na ovim uzbudljivim slikama pleše, drsko i nametljivo, nježno i suptilno.

Trenutak pripijenosti ne smije proći neiskorišten, mora biti prožet odlučnim kontaktom pokreta, koraka, dodira.

Šibl je stvorio niz impresivnih ciklusa, vrlo sugestivnih motiva s jednako tako energičnim kolorom, razbuktalim, eruptivnim.

Dio ciklusa izlaže se u Voloskom, u galeriji Artsada od 28.4.2024.   

Optimized by Optimole