Skip to content

Izložba Gorana Vranića u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, 22. travnja u 20 sati otvara se izložba Gorana Vranića pod nazivom “Dubrava u odrazima”

Svebor Vidmar

Izložba je otvorena do 29. svibnja 2024., radnim danom od 10 do 20 sati.

Na izložbi će biti predstavljeno 18 recentnih fotografskih slika, a otvorit će je likovna kritičarka Branka Hlevnjak, koja je u predgovoru kataloga zapisala: … Usmjerivši fotoaparat u velike staklene izloge trgovina, kafića i uličnih prozora, Goran Vranić, kaže, osjetio se kao onaj fotograf koji se skrivao pod crnom krpom da ga ne vide. Naime, fotografirao je ulicu, prolaznike, tramvaje, bicikliste, žene i djecu, automobile i nasuprotne zgrade „prikriven“ lažnim kutom snimanja. I kad bi susreo ljute i nervozne pojedince, a danas ih ima sve više isfrustriranih kapitalističkim načinom života, uzrujane što fotografira njihovu privatnu imovinu, Goran Vranić bi im mirno pokazao displej /monitor svoje kamere, na kojem se vidjelo da on fotografira zapravo drugu stranu ulice…

Goran Vranić rođen je 1964. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti (Odsjek fotografije) završio je 1983. godine. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu radio je kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. Član je ULUPUH-a od 1993. godine. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno radi i primijenjenu fotografiju. Surađujući s istaknutim hrvatskim povjesničarima umjetnosti, svojim snimkama opremio je brojna kataloška i monografska izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Moderne galerije, Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja Mimara, Umjetničkog paviljona, Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Galerije Klovićevi dvori, Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu te brojnih ustanova i nakladnika diljem Hrvatske. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Aktivan je član Fotokluba Zagreb od 1990. U Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika djeluje od 1997. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Optimized by Optimole