Skip to content

Osvrt na sugestivne velike formate Vladimira Vrljića Ankina

Ciklus ulja na velikim formatima platna

Miroslav Pelikan

Vladimir Vrljić Ankin, istaknuti je umjetnik aktualne likovne scene, autor je značajnog opusa u suvremenom hrvatskom slikarstvu, u ulju na platnu, različitih formata, od malih, manjih, preko srednjih do vrlo velikih, 2 x 3 metra.

Vrljić je kreirao u nizu desetljeća predanog i kontinuiranog rada osebujan i zapažen slikarski opus, izrazitih figurativnih motiva, najčešće krajobrazi, kontinentalni, primorski, portreti.

Osobitost Vrljićevih krajobraza, stvarno nestvarnih jest i jasan osjećaj utihe koja se skladno rasprostire  cjelinom slike.

Njegovi krajobrazi jednostavno pozivaju gledatelja da zakorači unutar njih i doista se okruži jedinstvenom ljepotom prirode.

Dio svojih pregnuća Vrljić je posvetio i slikanju na doista velikim formatima platna, 3 x 2 metra, u ulju, fragmenti kontinentalne prirode, priobalje, alkari na konjima.

Veliki formati nose sva obilježja Vrljićeva slikarstva,  žestok  kolor, snažna slikarska gesta, odlučni potezi kistom, kako na manjim tako je i na velikim formatima.

Atmosfera je ispunjena očekivanjima, promjene vremena, nevrijeme dolazi, žito se povija pod udarima vjetra, valovi su sve brži i uzburkaniji, more se budi, hladno je.

Slikajući svečanu povorku alkara u odorama, s oružjem i urešenoj opremi konja, koji se polako kreću, Vrljić stvara gotovo živu sliku, dojam je, povorka se kreće i čuje se zvuk konjskih kopita.

Vrljićevo slikarstvo nosi u sebi, posebno na ovim velikim formatima, element životnog optimizma, njegove slike bude u gledatelju plemenite misle, osjećajne.

Vladimir Vrljić Ankin dosegao je davno svoju umjetničku zrelost i svakako bi bilo dobro vidjeti ozbiljan izbor  iz njegovog kompleksnog opusa , nastalog u nizu proteklih desetljeća.

Vrijeme je za retrospektivu Vladimira Vrljića Ankina.

                                  

Optimized by Optimole