Skip to content

Zoran Predin – BEZGREŠNA

Nedavno je zagrebačka Fraktura objavila roman Bezgrešna, suvremenog slovenskog književnika i kantautora Zorana Predina (priznajem da me je njegova glazba potaknula na pisanje ovoga priloga), u prijevodu sa slovenskog Jagne Pogačnik, u vrlo finom, decentnom izdanju u tvrdom uvezu (nije nevažno napomenuti kakoje ova knjiga objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske).

Pred nama je fantastična pripovijest o neimenovanoj srednjoeuropskoj državici u kojoj se dešava vojni udar i uspostavlja se katoličko veganska kneževina. Priča započinje rođenjem petero djece. Na čelu države je general Georg Zima koji se proglašava knezom. U Kneževini je zabranjeno meso i ilegalni migranti, slavi se narod i riječ Božja i mudrost Kneza.

Nakladnik napominje kako je riječ o političkoj satiri s ponešto krimića, humora i erotike.

Najprije sam htio u uvodu napisati kako me Zoran Predin sa svojom glazbom i književnošću podsjeća na slovenskog Leonarda Cohena (često ga se čuje na valovima zagrebačkih radio postaja, s pravom), navodeći  tu misao tek na kraju.

Koliko ova pustolovna fantastika sliči, na trenutke, u većem dijelu ili u cjelinu, prostoru i događajima koji su nam poznati, možemo razgovarati, ljudi smo, dogovorit ćemo se.

                                              

Optimized by Optimole