Skip to content

Niz sugestivnih aktova Petera Weisza

U opsežnom i kompleksnom opusu suvremenog likovnog ugleda s međunarodnom reputacijom, slikara Petera Weisza, nalaze se brojni ciklusi različitih motiva i raznovrsnih tehnika

Miroslav Pelikan

Weisz se snalazi rekli bi, jednako uspješno i u figuraciju i u nefiguraciji, uvijek s jedinstvenim  ciljem, što bolje i cjelovitije prezentirati temu.

Njegovi česti samostalni istupi na brojnim izložbama po svijetu najbolje govore o artističkim dosezima ovoga nadahnutog i predanog kreatora.

Motiv nage žene vrlo je pristutan u cijeloj povijesti umjetnosti. Gotovo da i nema autora koji nije na sebi svojstven način koristio motiv obnaženog ženskog tijela.

Peter Weisz posvetio je nekoliko ciklusa u ulju na platnu i kartonu ovom izazovnom i privlačnom motivu, stvarajući niz slika sa vrlo specifičnim motivima, naime obnažene Weiszove žene pokazuju izraziti karakter, samosvijest i odlučnost.

Njihove su geste zavodljive i teško je na njih ne reagirati a one se žele  igrati i poigrati, one žele voditi ljubavnu igru, ne žele biti samo pratitelj.

Njihove su misli, riječi i promišljanja važnija od jednostavne golotinje njihovih uzbuđujućih tijela, one imaju svoj čvrsti ja.

Sjajan ciklus posvećen ženama Petera Weisza.