Skip to content

Kromatske refleksije Izvora Pende u Intent Gallery u Dubaiju

Ritam gibanja je raznolik, od ubrzanog do usporenog, pa gotovo svaka slika odaje dojam glazbenog stavka, manje kompozicije

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, sa zagrebačkom adresom, Izvor Pende istaknuto je ime aktualne likovne produkcije, diplomirao je u Dusseldorfu, izlagao na nizu izložbi, autor je respektabilnog opusa specifičnog autorskog rukopisa.

Nakon sjajne izložbe u poznatoj zagrebačkoj Galeriji Forum, Izvor Pende od 2. ožujka samostalno izlaže u Intent Gallery u Dubaiju, do 5. svibnja ove godine, pod nazivom Kromatske refleksije. U svibnju slijedi samostalna izložba u Beču.

Pende je izložio trinaest slika, uz recentne radove predstavio je i djela iz prošlog ciklusa a koja su nastala u proteklih nekoliko godina. Riječ je o slikama velikog formata koje su bile prezentirane zagrebačkoj publici u Nacionalnom muzeju modernu umjetnosti 2022.

Ciklus Kromatskih refleksija, niz ulja na velikim formatima platna, nosi ključno obilježje apstraktnog ekspresionizma, jaka gesta, snažan kolor i ispunjenost slike.

Dinamični odnosi raznovrsnih formi kojima vladaju pojedine dominantne boje tvore svijet zamišljaja, viđeno i doživljeno kroz oko slikara, iz njegove nutrine.

Fantastične konstrukcije oblika u prostorima izrazite gustoće emaniraju gotovo opipljivu napetost, energetski naboj koji se prelijeva izvan okvira slike.

Ritam gibanja je raznolik, od ubrzanog do usporenog, pa gotovo svaka slika odaje dojam glazbenog stavka, manje kompozicije.

Izvor Pende se i ovom samostalnom izložbom u Gallery Intent u Dubaiju prredstavlja svjetskoj javnosti na najbolji mogući način u novim središtima umjetničkih događanja i stvaranja.

                                  

Optimized by Optimole