Skip to content

Otkrijte prednosti i tehnike pripovijedanja uz novi priručnik

Priče žive kad se dijele, a dijeljenje priča u suvremenom je svijetu jednako važno kao što je bilo i tisućama godina prije. Dokazuje to knjiga Umijeće pripovijedanja – vodič za pričanje priča autorice i pripovjedačice priča Srebrenke Peregrin, predstavljena u srijedu u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, na Svjetski dan pripovijedanja

Taj dragocjeni priručnik namijenjen svim ljubiteljima pripovijedanja nudi teorijski uvid i praktične savjete za izvedbu i inspirativne priče, a predstavili su ga pripovjedačica i edukatorica Dijana Zorić, povjesničarka i etnologinja Sonja Miličević Vukelić, urednica Vanja Jajić i autorica knjige Srebrenka Peregrin.

Uz razmjenu znanja, iskustava i savjeta o tome kako ispričati priču, najdragocjeniji dio večeri bilo je samo pripovijedanje priča u vrhunskoj izvedbi Dijane Zorić i Srebrenke Peregrin.

„Pripovijedanje kao umijeće i umjetnost govorene riječi posljednjih desetak godina stječe sve više poklonika i u Hrvatskoj. Zahvaljujući angažmanu mnogobrojnih profesionalaca i entuzijasta, širi se krug ljudi koji se njime koriste u poslovnom, ali i privatnom životu. Ovaj im priručnik u tome pomaže nudeći osnovne smjernice za razvoj pripovjednih vještina, ali i za promišljanje o važnosti dijeljenja priča. Kraćim teorijskim razmatranjima i mnoštvom praktičnih savjeta upućuje sve zainteresirane za pripovijedanje kako da se počnu baviti njime i kako da se razvijaju na svojemu pripovjednom putu. Knjiga je namijenjena podjednako onima koji se time bave profesionalno – u okviru obrazovnih, poslovnih i drugih interesa – kao i onima koji uživaju u prenošenju usmene baštine unutar vlastita doma”, izjavila je autorica knjige Srebrenka Peregrin.

S pomoću priča povezujemo se, razumijemo, surađujemo u izgradnji zajednica i društva. Priručnik Umijeće pripovijedanja istražuje važnost pripovijedanja za razvoj pojedinca, ali i kultura diljem svijeta. Pouzdan je i temeljit vodič za sve koji se zanimaju za umijeće pripovijedanja bez obzira na to jesu li već duboko u tome ili tek ulaze u svijet dobre priče.

„Iskusni će vješto nadograditi znanje i oplemeniti iskustvo kreativnim smjernicama, a početnici će steći kvalitetne temelje za uspješnu primjenu storytellinga u praksi. Autorica je spretno obuhvatila svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u istraživanju, strukturiranju i interpretaciji priča napisavši jasan i proaktivan priručnik utemeljen na stručnoj i stilski sjajnoj praksi. Svatko je dobio nešto za sebe, a svi zajedno dobili smo savršen komplet. Priručnik daje još jedan vrijedan doprinos jačanju usmenog pripovijedanja na domaćoj sceni na suvremen, stručan i maštovit način, u skladu sa standardima svjetskog storytellinga”, istaknula je Dijana Zorić iz StoryLaba.

Priručnik Umijeće pripovijedanja promišljanje je o ljudima kao pripovjednim bićima te o pripovijedanju kao ljudskom činu toliko važnom da nam pomaže rasti u čovještvu, navodi u svojoj recenziji prof. dr. sc. Vladimira Velički. Prema njezinim riječima autorica je vrsna poznavateljica teorije književnosti i naratologije, a složene naratološke strukture čitatelju približava s lakoćom pružajući vrijedan teorijski uvid u prošlost, sadašnjost i budućnost pripovijedanja kao izvedbene umjetnosti.

„Posebna vrijednost knjige skup je pomno odabranih priča raznolike dobne i tematske klasifikacije – književne, terapijske, ekološke i povijesne – primjerenih za izvođenje. Dubinsko poznavanje i razumijevanje važne literature, iskustvo i strast pripovijedanja čine ovu knjigu vrlo vrijednom riznicom znanja za sve koji se u budućnosti žele iskušati u izvedbenom umijeću pripovijedanja”, smatra prof. dr. sc. Velički.

Praktični savjeti o odabiru priče, uređivanju, strukturi, tehnikama pamćenja i izvođenja, utemeljeni na autoričinu iskustvu i vođeni smjernicama Saveza za europsko pripovijedanje, mogu pridonijeti razvoju kompetencija pripovjedača početnika, ali i iskusnih pripovjedača.

Priručnik Umijeće pripovijedanja dostupan je u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

Srebrenka Peregrin od 2013. redovito izvodi pripovjedne predstave u javnosti, održava radionice pripovijedanja te je trenutačno angažirana kao predavačica na Storytelling akademiji u organizaciji StoryLaba.

Od 2015. godine u domaćim i stranim publikacijama objavljuje kratke priče pretežno bajkovitog i fantastičnog sadržaja za koje je dobila i niz nagrada (Metafora 2017., Fairytalez 2019., Fantastikon 2020. i 2023. te Sfera za minijaturu 2021. i 2023.). Vanjska je suradnica Školske knjige za dodatne materijale u udžbenicima Footsteps (1 – 4) te kraće kazališne komade za primjenu u nastavi engleskog jezika. S kolegicom Erikom Katačić Kožić objavila je tri zbirke bajki iz cijelog svijeta i Hrvatske: Bajkarice (2020.), Bajkari (2021.) i Bajkarenje (2022.). Autorica je romana Frina: Ordio (2022.) čiji je nastavak u pripremi.