UZ OVA TRI RECEPTA I SAMI MOŽETE UŽIVATI U SVJETSKI POZNATOJ DELICIJI
Pripremio: Tomislav Radić – Fotografije: Filip Popovića
Ožujak je vrijeme kraljice među školjkama – kamenice. Malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare.
„Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je u stađunu. To je period kada je ona najpunija, najbolja i najukusnija. Ona se sada priprema za mrijest!“– otkriva Josip Šare i dodaje:„Kamenici trebaju tri godine kako bi narasla”.
Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma.Kamenice su izvor vitamina A,B1,B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a 6 kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291% dnevne potrebe čovjeka.
Prilikom konzumacije ove školjke, ako je termički neobrađena nije preporučeno da se jede u velikim količinama. Školjka je namirnica koja je strana ljudskom organizmu te kao što je to slučaj s drugim namirnicama, ako je ne konzumiramo na dnevnoj bazi, treba biti oprezan s količinom koju unosimo.
U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od Rimskog doba, a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike. Često su bile posluživane na bečkom dvoru, nakon što ih je car Franjo Josip kušao tijekom posjeta Stonu 1884. godine. Često su bile na rimskim trpezama, ali i na engleskom dvoru. Danas je Malostonski zaljev jedan od posljednjih prirodnih rezervata ove školjke. Europska komisija 2020. godine malostonsku je kamenicu upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.
Restorani Bota Šare u Zagrebu i Malom Stonu poslužuju ih svježe, pripremljene na grillu, juhi ili pohane.
RECEPTI ZA KAMENICE
Kamenice žar
Sastojci:
- maslinovo ulje
- peršin
- papar
- bijelo vino
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske
- napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina
- jušnom žlicom preliti školjku
- složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju
Kamenice u tempuri
Sastojci:
- brašno glatko 100 g
- prašak za pecivo 5 g
- 1 bjelanjak
- gazirana voda (hladna)
- sol / prstohvat
- ulje za prženje (suncokretovo)
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske
- zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol
- dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru
- ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju
Juha od kamenica
Sastojci:
- kamenice 12 kom
- maslinovo ulje 0,5 dcl
- češnjak 1 česan
- peršin
- glatko brašno 2 jušne žlice
- riblji temeljac 1l
- sol
- papar
- bijelo vino 0.5 dcl
- muškatni orašćić
Priprema:
- otvorite kamenice, izvadite meso i po želji ga usitnite
- na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna
- zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji
- ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina
- kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne