Skip to content

Plavi ciklus Mladena Žunjića

Plavi ciklus tekućih ulja i akrila na velikom formatu Mladena Žunjića

Ipak je najprije veliki format, zaštitni znak vrijednog hrvatskog suvremenog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, autora kompleksnog opusa s pretežno nefigurativnim motivima, uz eruptivni kolor ulja i akrila.

Pred nama je novi ciklus ovoga autora, niz tekućih ulja i akrila na platnu, 110 x 90 cm, koji slobodno možemo nazvati „plavim“ ciklusom jer slojevita kompozicija izranja iz izrazitog plavila, naslanja se na njega, tvoreći otočje od fragmenata šarenilom ispunjenih oblika.

Na mirnom, toplom moru ukazuju se duguljaste forme veselih boja dalekih i udaljenih svjetova stvarnosti ili mašte.

Na svakome od nas je izreći svoj odgovor i reći što mi vidimo jer doista svatko od nas će drugačije vidjeti i doživjeti ove neobične obojane forme s razgraničenim  parcelama pojedinih izrazitih boja.

Plavi je ciklus obilježen i stanovitim mirovanjem, nema više onih karakterističnih energetskih gibanja, silnnica i pravaca koje  jure i plohama boja koje lebde iznad tajanstvenih svjetova.

Svijet zamišljaja ili svijet stvarnih dana i noći se odmara, otočje tek ponešto izronilo iz oceana, silina plavoga posvuda.Vrlo zanimljivi niz velikih formata Mladena Žunjića, promišljajući i umirujući ciklus fragmenata u oceane plave boje.